Balkanların buram buram tarih kokan göz bebeği Arnavutluk..
Zengin kültürü, farklı mimarisi, köklü tarihi ile son derece ilginç olan bu ülkenin görülmeye değer ulu dağları, upuzun turkuvaz kumsalları, şehrin göbeğinden akarak şehre adeta can veren nehirleriyle bir masal diyarındaymışsınız gibi hissettirir. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz taştan yapılma eşsiz evleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de bulunan ülkeye “ Taşların Şehri “ desek çok da yanılmış sayılmayız.
Bir Güney Avrupa ülkesi olan Arnavutluk; aynı zamanda Balkan Turları 'mız ile ziyaret edebileceğiniz Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Yunanistan gibi ülkeler ile komşudur. Akdeniz iklimi kuşağında yer alan Arnavutluk’ta yazlar sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve bol yağışlı geçirebilirsiniz. Ülkemiz ile arasında 2 saatlik bir zaman farkı bulunan Arnavutluk’ta para birimi olarak Lek kullanılır. 1 Türk lirası 34 Lek’e denk gelmektedir. Ülkenin resmi dili Arnavutça’dır. Arnavutlar genelde ikiden fazla dil konuştuklarından İngilizce, İtalyanca ve Yunanca anadilden sonra en yaygın konuşulan dillerdendir. Arnavutluk’ta kullanılan priz sistemi C,F tipi priz sistemidir.
El değmemiş koy ve plajları, sevimli ve ekonomik pansiyonları, ve en önemlisi vizesiz seyahat özgürlüğü sebebiyle bu ülkeyi gidip görmemek büyük bir pişmanlık yaratabilir, bizden söylemesi..
Arnavutluk turu denilince akla ilk gelen yerler şüphesiz Arnavutluk’un başkenti olan Tiran ve sırasıyla Berat, Saranda, Vlore gibi ünlü kentlerdir. Ucuzluğuyla meşhur olan Tiran kentinde görülmesi gereken yerler arasında İskender Bey Heykeli, Tiran Ulusal Tarih Müzesi, Piramit, ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan nadir eserlerden biri olan Ethem Bey Camii başta gelir.
Tiran’dan sonra ülke içerisinde görülmesi gereken yerlerden ikincisi ise Berat kentidir. 2400 yıllık geçmişi ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış evleri ile bir yakasında Müslüman halkını, diğer yakasında ise Hristiyan halkını barındıran oldukça masalsı bir kenttir.
Yunanistan sınırına epey yakın olan Saranda kenti ise, ülkenin güneyinde bulunması ve deniz turizmi sebebiyle oldukça önemli bir kenttir. Şehir, yakınlarında Unesco koruması altındaki Butrint Antik Kenti kalıntılarını barındırmaktadır.
Vlore kenti ise eşsiz plajları ve ülkenin en büyük liman kenti olması ile dikkatleri üzerine çeker. Ayrıca şehirde 1912 yılında bağımsızlık ilan edilmesi sebebiyle Arnavutluk halkı tarafından Bağımsızlık şehri olarak anılır. Bu Bağımsızlık şehrinin nam salmış plajlarında doğayla iç içe bir tatil yaparak huzuru bulabilirsiniz.
Ayrıca birden çok rotaya sahip Avrupa Turları 'mızla Arnavutluk 'luğu da ziyaret edebilirsiniz.
Arnavutluk ülkesi 1943 yılında Nazi Almanya’sının himayesine girmeden önce 1939 yılında İtalya tarafından işgale uğramış ve Büyük Arnavutluk kurulmuştur. Komünist dönemin etkisi ile toplumsal ve siyasi dönüşümler geçirmiş olan bu ülkede, 1991 yılında Sosyalist Cumhuriyet’in dağılmasıyla günümüz Arnavutluk Cumhuriyeti kurulmuştur. Başkent Tiran’da bulunan Ulusal Tarih Müzesi, tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar ülke hakkında önemli bilgiler içermesiyle büyük bir donanıma sahiptir.
İçerisinde sanatı bolca barındıran bu ülke, Opera Binası olarak da anılan Kültür Sarayı içerisinde çeşitli sanatsal faaliyetlere yer vermektedir. 1959 yılında işçi partisinin izniyle inşa edilen bu yapıda yerel sanatçılara ait müzik ve dans gösterileri, ve uluslararası toplulukların performanslarına yer verilmektedir. Ayrıca bina Ulusal Kütüphane’ye de ev sahipliği yapmaktadır.
Arnavutluk’ta yeme içme denilince aklımıza meşhur börekleri, ciğeri, ve mezeleri gelir. Genelde cafe/restoran tarzına sahip olan ülkede, Arnavut ciğerinin sulandırılmış hali olan Fergese, lazanyalı krep tadı alabileceğiniz Petla, mutfağımızdaki patlıcan oturtmasını andıran Arnavut Çullaması ülkenin meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca kuşbaşı et ile harmanlanmış Elbasan Tava (yerel halka özgü Arnavut Ciğeri) ’da yine ülkenin en meşhur yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tatlılara gelecek olursak, kendi ürettikleri çikolatalarla hazırlanan sıcak çikolata ve krepler keyfinize keyif katmak için mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında diyebiliriz.
Arnavutluk turu sırasında biraz eğlenmek istiyorsanız gece hayatını tercih edebilirsiniz. Özellikle Başkent Tiran’da aktif olan gece eğlenceleri ağırlıklı olarak Block Area denen bölgede yaşanmaktadır. Buda, Living Room ve Folie gibi ünlü mekanlarda katılabilir, tur akşamlarınızı şenlendirebilirsiniz. Hafta içi belli saatlere kadar açık olan bu mekanlarda, hafta sonları sabaha kadar eğlencenin ve müziğin tadını çıkarabilirsiniz.
Arnavutluk Turu Vizesiz Turlar 'mız kapsamındadır ve Türkiye’den Arnavutluk Turu’na çıkacak turistler için vize derdi olmayan Arnavutluk’ta hava limanındaki görevlilere ziyaret sebebinizi söyleyerek ülkeye kolayca giriş yapabilirsiniz. Şehir merkezine ulaşmak için ise en iyi tercih yolcu servisleri olacaktır. Saat 06.00-18.00 arasında havalimanı/şehirmerkezi arasında yolculuk yapan bu servislere 250 Lek ödeyerek şehre kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayrıca Başkent Tiran’a Sırbistan,Yunanistan,Türkiye ve Üsküp üzerinden de otobüs yolculuğu ile ulaşmanız mümkündür.