Antik dönemden günümüze farklı medeniyetlerin tesiri altında kalan Antalya, tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkatleri üzerine çeken turistik bir şehirdir. Şehri yansıtan pek çok doğal güzellik bulunmakla birlikte Antalya’daki şelaleler, şehrin doğal güzellikleri arasında ön planda yer alır. Gelin Şelalesi, Aşağı Düden Şelalesi, Düden Şelalesi, Kocaçay Şelalesi; Antalya’da görülmesi gereken şelaleler arasında özel bir yer edinir. Eğer Antalya gezinizde sıcaktan bunaldıysanız, muhteşem güzellikleriyle birbirinden özel şelalelere gezi düzenleyebilirsiniz. Antalya otelleri konaklama alanlarında konaklayabilir, farklı lokasyonlarda yer alan şelalelere gidebilir ve tatilinizin benzersiz geçmesini sağlayabilirsiniz. İşte Antalya’nın en güzel şelaleleri!
Gelin Şelalesi, oldukça özel bir isme sahip değil mi? İsmiyle bile insanı büyülemeye yetiyor. Serik Doğal Havuzu olarak adlandırılan fakat halk arasında Gelin Şelalesi olarak bilinen şelale, orman içindeki akarsuların üzerinde doğal bir şekilde oluşmuştur. Etler Şelalesi ve Akbaş Göleti arasındaki şelalelerden bir tanesi olan Gelin Şelalesi, muhteşem bir manzaraya sahip. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı olan Gökçepınar sınırları içinde yer alan şelale, aynı zamanda doğal bir havuzu da besliyor. Şelalenin suyuyla beslenen Viking Havuzu da turistlerin ilgisini çekebilecek bir niteliğe sahip.
Gelin Şelalesi’ni görmek istiyorsanız eğer, ilk önce Serik ilçesine gitmelisiniz. Buradan Akbaş Köyü ve Akbaş Göleti istikametine doğru ilerlemelisiniz. Akbaş Göleti’nin önünden 1 km’lik bir mesafeyi daha kat ettiğinizde karşınıza sık ormanların bulunduğu bir yer çıkacaktır. Buradan devam ettiğinizde, benzersiz güzelliğiyle Gelin Şelalesi sizi nazlı nazlı karşılıyor olacaktır. Şimdi şelalenin keyfini sürme vakti!
Antalya’daki şelaleler kapsamında yer alan Geyikbayırı Şelalesi, görülmesi gereken benzersiz alanlardan bir diğeri. Şelale, Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı. Hatta şehir merkezine uzaklığı 25 km. Geyikbayırı Mahallesi sınırları içinde yer alan Geyikbayırı Şelalesi, Likya yolunun da başlangıcında bulunuyor. Küçük bir şelale olmakla birlikte güzelliği dillere destan. Aynı zamanda küçük bir havuzu da besliyor. Aslında Antalya’nın saklı cennetlerinden biri olarak değerlendirilebilen şelale, yeşilin bin bir tonuna da ev sahipliği yapıyor. Çevresi kamp için elverişli olsa da tam bir kamp alanı olmadığını da söylemek mümkün. Antalya’nın sıcağından bunaldıysanız eğer, şelalenin sularında serinleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra burada piknik ve mangal da yapabilir, tatilinizin benzersiz geçmesini sağlayabilirsiniz.
Şelaleye nasıl giderim diyorsanız ve özel aracınızla seyahat edecekseniz ulaşım sizin için bir hayli kolay olacak. Feslikan Yaylası tabelasını takip etmeli, 7 ila 8 km ilerledikten sonra ise Likya Yolu Başlangıç Noktası tabelasını görmelisiniz. Ormanlık yolu takip ederek şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Lara istikametinde bulunan ve Antalya şehir merkezine yaklaşık 8 km’lik bir mesafede yer alan Aşağı Düden Şelalesi, şehrin görülmesi gereken doğal güzellikleri içinde kendisine özel bir yer ediniyor. Karpuzkaldıran Şelalesi olarak da bilinen bu tabiat harikası şelale, 40 metrelik bir mesafeden sularını denize bırakıyor. Düden Park sınırları içinde yer alan Aşağı Düden Şelalesi, Antalya’nın falezleri üzerinden denizle buluştuğu için muhteşem bir görüntüye de ev sahipliği yapıyor. Suların denizle birleşme anında benzersiz bir sis bulutu göklere yükselir. Siz, kendinizi hayal aleminde hissedersiniz. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgi çeken şelale, Antalya turları kapsamında yer alan turların programlarında da kendisine yer buluyor.
Antalya gezinizde Aşağı Düden Şelalesi’ni görmek istiyorsanız, buraya konforlu bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Şelaleye hem Konyaaltı hem de Lara’dan gitmeniz olanaklı. Konyaaltı’ndan kalkan otobüslerin yanı sıra Lara’dan kalkan Lara-Opera Kavşağı otobüsleriyle de şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Antalya’nın Kepez ilçesi sınırlarında bulunan Varsak Mahallesi’nde yer alan Düden Şelalesi, görülmeye değer güzelliklerden bir diğeridir. Antalya şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 10 km olan Düden Şelalesi, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan bir doğal güzelliktir. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılarak devam eden bu şelalenin her iki kolunun da özel isimleri bulunuyor. Bunlar; Aşağı Düden Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi’dir. İki kola ayrılan iki şelale de Akdeniz’in tuzlu suylarıyla buluşuyor.
Düden şelale ulaşımı noktasında sizlere sunulan alternatifler arasından tercihte bulunmanız olanaklı. Eğer İstanbul’dan Antalya’ya gidecekseniz; ilk önce Antalya otogarına ulaşmalı, ardından şehir merkezinden kalkan ve doğrudan Düden Şelalesi’ne giden otobüslere binmelisiniz. Bunun yanı sıra yine şehir merkezinden kalkan bazı otobüs seferlerini kullanarak aktarmalı olarak da şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Serik’te gezilecek yerler kapsamında bulunan Etler Şelalesi, oldukça yüksek şelalelerden bir tanesidir. Hatta Antalya’nın en yüksek şelaleleri listesinde yer alan Etler Şelalesi, benzersiz manzarasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Köprüçay’ın bir kolu olan Koca Dere üzerinde yer alan bu eşsiz şelale, Karapınar Uçansu olarak da biliniyor. Uçansu ismi Antalya’da yer alan şelalelerden bazıları için kullanıldığı için Etler Şelalesi, Uçansu Şelalesi 3 olarak da nam salmış. 3 kademeli yüksekliğe sahip olan şelaleden akan sular, Akbaş Göleti’ne hayat veriyor. Akbaş Göleti çevresinde piknik yapmanın da olanaklı olması, birçok ziyaretçinin burada keyifli ve huzur dolu vakit geçirmesini mümkün kılıyor.
Benzersiz güzelliklerden biri olan Etler Şelalesi, Gebiz Beldesi Etler Köyü sınırları içinde yer alıyor. Şelaleyi görmek istiyorsanız, Gökçepınar üzerinden Etler Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede yer alan ormanlık alandan ilerleyebilir, 500 metre ileride sizi bekleyen şelaleye ulaşabilir, muhteşem bir güzellikle karşılaşmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Fakat yürüyeceğiniz yol boyunca yürüme yolu sizi zorlayabildiğinden spor ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın!
Gizli Cennet Şelalesi sizce de dünyanın bir köşesinde gizlenmiş bir cenneti ifade etmiyor mu? Sanki kimse görmemiş bu güzelliği, sanki her an yeniden ve yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Antalya’nın Manavgat sınırları içinde yer alan bu çok özel şelale, ismiyle bile insanları büyülemeye yetiyor. Aslında doğanın sunduğu bu oluşumun ismi Değirmendere Şelalesi. Önceleri şelalenin bulunduğu bölgede değirmenlerin yer almasından dolayı, şelaleye böyle bir isim verilmiş. Fakat daha sonra bölgeyi Orman İşletmesinden kiralayan ve bölgenin önüne bir restoran inşa eden bir işletme, şelaleye Gizli Cennet Şelalesi adını vermiş. Şelale temel olarak 4 kattan meydana geliyor. Her katta şelalenin beslediği doğal bir havuz bulunuyor. Turkuaz renkli bu doğal havuzlar, görenleri hayran bırakan bir renge sahip. Bu nedenle bir gören bu cennet parçasını asla unutamaz. Şelale kapsamında yer alan bölümlerin tamamına, tahta merdivenler ile ulaşmak ve buradan şelalenin güzelliğini seyretmek olanaklıdır.
Şelale, Manavgat merkeze 32 km uzaklıkta yer alır. Otobüsle ulaşım mümkündür, bu nedenle sizlere sunulan otobüs hatlarından herhangi bir tanesini tercih edebilirsiniz. Şelalenin yakınlarından geçen AA01 ile şelaleye konforlu bir ulaşım sağlamanız olanaklıdır.Bunun yanı sıra şelaleye Antalya yönünden gelecekseniz, Antalya Mersin Karayolunu kullanabilir; Manavgat, Konya Yolu girişinden Kızılot’a ilerleyebilirsiniz. Kızılot’u da geçip Çavuşköy yoluna girebilir, sizi bekleyen şelaleye kavuşabilirsiniz.
Antalya’nın görülesi şelalelerinden bir diğeri de Gökbüvet Şelalesi’dir. Serik ilçesi sınırları içinde yer alan şelale, kaynağını 2003 metre yüksekliğiyle göz alıcı bir görünüm elde eden Ovacık Dağı’ndan alır. Etler Şelalesi’ne bir hayli yakın olan Gökbüvet Şelalesi, muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapar. Yeşilin bin bir tonunu bünyesinde barındırdığından turistler tarafından ilgilerin odağı haline gelen şelale, Gökbüvet Şelalesi 3 olarak da bilinir. Etler Şelalesi’nden Akbaş Barajı’na doğru giden güzergah üzerinde sırasıyla Gökbüvet 1, Gökbüvet 2 ve Gökbüvet 3 şelaleleri yer alır. Şelalenin kış aylarında suları yükselmekle birlikte yaz aylarında sularının kuruduğunu söyleyebiliriz. Gökbüvet 1 ve Gökbüvet 2’nin (Gelin Şelalesi) son halkası olan Gökbüvet 3 Şelalesi, dikkat çeken bir doğal güzelliktir.
Gökbüvet Şelalesi’ne Serik merkezden gitmek olanaklı. Özel aracınızla gidecekseniz Serik merkezden Akbaş Göleti istikametine doğru ilerlemelisiniz. Yol zorlayıcı olsa da çok özel bir manzarayla karşılaşacağınızı bilerek bütün zorlukları aşmanızı tavsiye ederiz.
7-8 metre yükseklikten akan ve Ekşili Köyü sınırları içinde yer alan Kocaçay Şelalesi, çok fazla bilinen bir şelale değildir. Genellikle yöre halkı tarafından bilinen bu çok özel şelale, muhteşem anlar yaşamak isteyenler için oldukça ideal. Doğa yürüyüşlerini mümkün kılan şelale, aynı zamanda yüzmek ve serinlemek isteyenler için de iyi bir seçenek. Bunların yanı sıra şelale çevresinde piknik yapabilir, kamp kurabilir ve benzersiz anlar geçirebilirsiniz. Nazlı nazlı akan sularıyla derin bir havuz oluşturan şelale, soğuk suyuyla da ünlüdür.
Şelaleye ulaşım noktasında farklı seçenekler mevcuttur. Özel aracınızla şelaleye gitmek için Antalya şehir merkezinden Döşemealtı Ekşili Göleti’ne kadar ilerlemelisiniz. Ardından yolun solunda kalan Hatipler Göleti yönüne dönmeli ve toprak yola girerek yolculuğunuza devam etmelisiniz. 100 metre ilerledikten sonra tekrar sola dönmeli ve arabanızı bir kenara bırakarak yolculuğa yaya devam etmelisiniz. Verdiğiniz emek boşa gitmeyecek, emin olabilirsiniz.
Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi sınırları içinde yer alan Kayabükü Uçansu Şelalesi, Çündere Şelalesi olarak da bilinen doğal bir güzelliktir. Sivri bir tepede yer alan kaynak havuzundan gelen sulardan beslenen şelale, Kayabükü Köyü’nün altında bulunan vadinin içinde bulunuyor. Ormanın içinde yer alan ve saklı bir cennet olarak da ifade edilebilen Kayabükü Uçansu Şelalesi, piknik ve kamp alanlarına sahiptir.
Gündoğmuş ilçe merkezine 24 km uzaklıkta bulunan Kayabükü Uçansu Şelalesi’ne gitmek için iki farklı alternatiften bir tanesini seçmek olanaklı. Güzelbağ Yolu Kemer Köprü üzerinden gittiğinizde, kıyısında Alara Çayı’nın bulunduğu bir yola çıkacaksınız. Buradan devam ettiğinizde, muhteşem bir güzelliğe sahip Kayabükü Uçansu Şelalesi’ne varmış olursunuz. Bunun yanı sıra Çayırözü, Narağacı köyleri üzerinden de şelaleye ulaşım sağlamanız olanaklı. Siz yeter ki gitmek isteyin, bütün yollar sizi bu güzelliğe ulaştıracak.
Antalya’nın görülmesi gereken şelalelerinden bir diğeri de Manavgat Şelalesi’dir. Oldukça popüler olmasından dolayı her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırları içinde bulunan şelale, Manavgat Nehri üzerinde yer alır. İlçenin 3 km kuzeyinde bulunan Manavgat Şelalesi, oldukça alçaktan akar. Buna rağmen görülesi bir doğal güzelliktir. Turkuaz rengiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran şelalenin çevresinde farklı aktiviteler yapmak olanaklıdır. Rafting ile adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra araçla safari etkinliğine de katılabilirsiniz. Ayrıca şelalenin yakınlarında piknik yapılabilecek alanlar da mevcuttur. Şelale manzarasına sahip çay bahçeleri, stresten uzak birkaç saat geçirmenizi sağlar.
Girişinde belirli bir miktar ödemenin yapılması gereken şelale, muhteşem manzarasıyla sizlere çok şey vadediyor! Manavgat Şelalesi’ne gitmek için otobüs kullanabilir ya da özel aracınızla şelaleye konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Antalya şehir merkezine ulaştıktan sonra Manavgat istikametine gitmeniz gerekecektir. Özel araç dışında da farklı alternatifler bulunmaktadır. Side’den Manavgat’a giden dolmuşlara binerek Manavgat merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçe merkezinden kalkan ve Manavgat Şelalesi’ne giden minibüslere binerek şelaleye kısa sürede ulaşabilirsiniz. Eğer ulaşımı Antalya şehir merkezinden sağlayacaksanız buradan ilk olarak tramvay ya da otobüslere binerek Antalya otogara gitmeli, ardından şelaleye giden otobüsleri kullanmalısınız.
Küçük şelaleciklerin bulunduğu ve 7 göletin birbirine bağlandığı Kurşunlu Şelalesi, Antalya şelaleleri arasında yer alır. Görülmesi gereken doğal güzellikler kapsamında bulunan şelale, 18 metreden dökülen suları bünyesinde barındırır. Bir kanyonun içinde yer alan bu doğa harikası, pek çok kişinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Şelalenin de yer aldığı bölge, 1986 yılında park haline getirilmiştir. Bu durum, ziyaretçilerin şelaleye gezi düzenlemesini olanaklı hale getirmiştir. 33 hektarlık bir alan üzerinde yer alan piknik ve şelale yeri, keyifli ve benzersiz anlar yaşamanızı mümkün kılıyor. Şelaleyi ziyaret ettiğinizde çok özel bir doğal güzelliği görmüş olursunuz. Bunun yanı sıra piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir ya da hiçbir şey yapmayıp sadece şelaleyi izleyebilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi’nin ilgi görmesinin birçok farklı nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki sıklıkla karşınıza çıkmayacak bir doğal güzellik olmasıdır. Bir diğer neden ise sağlıklı bir orman dokusu bulunmasıdır. Zengin bitki topluluğuna da sahip olan Kurşunlu Şelalesi, genellikle kızılçamların hakim olduğu bir bölgedir. Kurşunlu Şelalesi’ne gitmek ve muhteşem bitki formlarını görmek istiyorsanız, sizlere sunulan farklı seçenekler arasından tercihte bulunabilirsiniz. Antalya merkezden kalkan 230 ve 231 numaralı minibüslerle şelaleye konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra 79 numaralı otobüs de şelaleye ulaşım noktasında kullanılabilir.
Sapadere Kanyonu’nun, içinde yer aldığı kanyondan ayrıldığı noktada bulunan Sapadere Şelalesi, birçok kişinin her yıl ziyaret ettiği bir doğal güzelliktir. Sapadere Kanyonu, Alanya ilçesi sınırları içinde yer alır. İlçenin yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda bulunan kanyon, karstik oluşumlu bir kanyon olarak bilinir. Uzunluğu 600 metre olan kanyonun yüksekliği ise 400 metredir. Sapadere Şelalesi, kanyonun alt kısmında yer alan su birikintisinin ilerisinde yer alır. Yaklaşık 300 metre ilerlediğinizde, karşınıza çıkan manzarayla mest olacağınızı şimdiden söyleyebiliriz. Şelalenin döküldüğü kısımda doğal bir havuz yer alır. Muhteşem bir manzara ve mavi ile yeşilin her tonuna sahip olan doğal havuz, kendinizi huzurlu hissetmenizi sağlayacak. Kanyonun girişinde yer alan piknik alanlarında benzersiz bir manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yürüyüş yolunda doğa yürüyüşü gerçekleştirebilirsiniz.
Alanya sınırları içinde yer alan Sapadere Şelalesi’ne gitmek için farklı ulaşım seçenekleri arasından tercihte bulunmanız olanaklı. Özel aracınızla gidecekseniz Alanya-Gazipaşa karayolunda ilerlemelisiniz. Sapadere tabelasını gördükten sonra yaklaşık 20 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekecek. Yolun sonunda ise toprak yol karşınıza çıkacak. Burada yapacağınız 2 km’lik bir yolculuktan sonra şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz. Alanya Otogarı’ndan kanyona ve şelaleye gitmek için 3 farklı dolmuş seçeneği arasından tercihte bulunmanız olanaklı.
Antalya Gündoğmuş karayolu üzerinde yer alan Su Uçtu Şelalesi, çok egzotik bir isme sahip. Piknik ve dinlenme alanları da bulunan şelale, heybetli bir çınar arkasına gizlenmiştir adeta. İlkbaharda debisi artan şelalenin beslediği bir havuz bulunuyor. İlçe merkezine girmeden yaklaşık 2 km önce Derebağ Mevkiinde bulunan Su Uçtu Şelalesi, Antalya görülmesi gereken şelaleler arasında kendisine özel bir yer ediniyor.
Serik ilçesinde bulunan Gebiz beldesindeki Akçapınar Köyü sınırları içinde yer alan Uçansu Şelalesi, Antalya’da yer alan birçok şelale gibi gizli kalmış cennetlerden bir tanesi. Deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte bulunan Uçansu Şelalesi, görülesi bir şelaledir. Aşağı Uçansu Şelalesi 51,5 metre yükseklikten dökülmekle birlikte Yukarı Uçansu Şelalesi 70 metre yükseklikten dökülür. Ayrıca üst kısmında Kral Havuzu yer alır. Şelalenin suları yazın azalırken kışın artma eğilimindedir.
Şelalenin suları dökülmez, aslında yavaş yavaş süzülür. Uçansu ismi de buradan gelir. Nazlıdır,sert bir mizaca sahip değildir, yavaşça süzülmeyi tercih eder. Burada rafting yapabilir, adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğa yürüyüşüne katılabilir, stresten uzak ve huzur dolu bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. Şelaleye ulaşım noktasında Antalya-Serik yoluna girmeli, ardından Gebiz beldesine ulaşım sağlayarak 17 km’lik bir mesafeyi kat etmelisiniz.
Antalya’nın Kaş ilçesi sınırlarında yer alan Uçarsu Şelalesi, Batı Toroslar’ın en yüksek ikinci tepesi olan Akdağ’da bulunuyor. Efsanelere de konu olan şelale, bölgeye hayat veren şelale konumundadır. Suyun köpüklenerek havada uçuşması nedeniyle Uçarsu olarak adlandırılan şelalenin benzersiz bir manzaraya sahip olduğunu belirtmek mümkündür.
Antalya gezi rehberi yazımızda da bahsettiğimiz Antalya güzelliklerini ziyaret edebilir, bunların yanı sıra bahsi geçen şelalelere gezi düzenleyebilirsiniz. Muhteşem ve keyifli tatil geçirmek istiyorsanız, Antalya şelaleleri sizleri bekliyor!