Mermerleri, taşları, anıtlarıyla dönemin asillerinden, imparatorlarından, soylularından ve hatta kölelerinden bile bir parça bulabileceğiniz, kusursuzluğuyla günümüze kadar gelebilen bir antik kent burası.. Efes.. Sadece yüzde on beşiyle bile öyle etkileyici ki! Devamı da korunabilseydi kim bilir nasıl bir ihtişamla karşılaşacaktı bu gözler bir düşünsenize! Binlerce medeniyete ev sahipliği yapan bu şehri hadi gelin biraz daha tanıtayım sizlere!
Bu büyüleyici şehrin kuruluşu taa milattan önce 6000'li yıllara kadar dayanıyor. Yani bu ne demek? Helenistik dönemden bir başlıyor, Osmanlı Dönemi'ne kadar ne kadar imparatorluk varsa hepsinden bir parça taşıyor Efes! Peki bu şehir nasıl kurulmuş? İşte burası en ilgi çekici kısımlardan bir tanesi diyebilirim. Çünkü bir rivayete göre bu şehri dönemin Amazon ismi verilen kadın savaşçıları kurmuş ve ismi de bu nedenle Arzawa yani " Ana Tanrıça Kenti " Krallığına ait bir şehir olan Apasas'tan geliyormuş! Doğruluğu kesin olmasa da yerli halk uzun yıllar bu bölgede yaşamış deniliyor.. Ama gelelim Efes'i Efes yapan döneme! Roma Dönemi.. Milattan önce 129 yılında Bergama Kralı Attolos'un bölgeyi Roma halkına miras olarak bırakmasıyla bölge Asya'daki en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiş ve hepimizin bildiği Felsefe Okulu'nun merkezi olmasında da büyük rol oynamış.. 1304 yılı itibariyle Türklerin himayesi altına geçen bölge 1402 yılında Moğol Devleti'nin istilasına uğramış ve daha sonra Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesiyle de bölge gitgide önemsizleşmeye başlamış.. Günümüzde ise Menderes Nehri'nin taşıdığı kumlar ovayı genişletince kent bir sahil kenti haline dönüşüvermiş..
Böyle köklü bir tarihe sahip bölgede tabi ki görülmesi gereken yapılar olmalı öyle değil mi! Şimdi size öyle özel kalıntılardan bahsedeceğim ki, bu şehre daha gitmeden hayran kalacaksınız.. Hadi bu yapılar nelermiş inceleyelim..
Efes Antik Tiyatro
İşte karşınızda tam 24.000 kişilik bir kapasiteye sahip bir tiyatro olması ile Antik dönemin " En Büyük Açık Hava Tiyatrosu " ünvanını almaya hak kazanan Efes Antik Tiyatrosu! Aynı zamanda Hristiyanlık için de oldukça önem taşıyor çünkü burası aynı zamanda St. Paul'ün vaazlarını verdiği bir yermiş.. Sahnesi tahribata uğramış olsa da oturma kısmı hala sağlam, ve görenleri büyüleyecek güzellikte..
Yamaç Evler
4000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen evler düşünün.. Ve sadece dönemin zenginleri tarafından kullanılıyor.. Buraya kadar çok da tuhaf değil dimi? Peki bundan sonrası? Evlerin yerden ısıtmalı olduğunu söylesem mesela.. Evet! Yanlış okumadınız, antik çağda yerden ısıtmalı evler olduğundan bahsediyorum.. Kulağa nasıl fantastik geliyor öyle değil mi? Ama değil! Her birinin ayrı ayrı avluya sahip olduğu bu evler kesinlikle görülmeye değer..
Artemis Tapınağı
Gelelim Dünya'nın 7 Harikası'ndan biri olan Artemis Tapınağı'na.. Yapımı milattan önce 550 yıllarına kadar dayanan bu tapınağın yapılması ise tam 120 yıl sürmüş! Günümüze kadar hasar görmeden gelmeyi başaramamış olsa da kalıntılarıyla bile oldukça etkileyici bir yer burası..
Celcus Kütüphanesi
İşte beni en çok heyecanlandıran yapı bu! Milattan sonra 106 yılında ölen Efes valisinin Celcus adına yaptırdığı bu kütüphane tam fotoğraflık! Dışarıdan baktığınızda iki katlı görünen bir yapısı olsa da içerideki tek katlı görüntüsüyle oldukça şaşırtıcı diyebilirim.. Üzerindeki ince oyma işçilikleriyle tam anlamıyla bir sanat eseri!
Yedi Uyurlar
Burası ise tam bir efsane diyebilirim.. Dönemin yöneticilerinin baskılarına dayanamayan 7 kişinin bir mağaraya girip yıllarca orada yaşaması ve hükümdarın mağara girişini kapattırıp Yedi Uyurlar'ı ölüme terk etmesine dayanan bir hikayesi var.. Mutlaka gidip görülmeli..
Meryem Ana Evi
Diğerlerine nazaran oldukça minik bir yapı burası. Meryem Ana'nın Aziz John ile birlikte son yıllarını geçirdiği bölge olarak bilinmekte.. Aslında burası bir kilise, ve hakkında oldukça fazla hikaye yazılıp çizilmiş.. Buralara kadar gelmişken buraya uğramadan dönmeyin..
Benim önerim buralara yazın gelmeniz yönünde. Hoş İzmir'in yazı da kışı da insanı üzmüyor ama yine de yazın antik kentleri gezmenin tadı bana kalırsa başka.. Peki buraya nasıl geleceksiniz? Hemen bahsedeyim; Bölge İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunuyor. Bulunduğunuz şehirden İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na geldikten sonra bölgeye yaklaşık 60 km uzaklıkta olmuş olacaksınız. Buradan sonrasını ister özel aracınızla, ister bölgede bulunan tur otobüsleriyle yaklaşık 45 dakikada tamamlamanız mümkün.. Şimdiden iyi gezmeler, bu muhteşem yapıların içinde fotoğraf çektirmeyi unutmayın!