Biraz şehrin gri kaldırımlarından uzaklaşıp doğayla kucaklaşmaya, rengarenk çiçeklerin arasından baharı selamlamaya ne dersiniz? Evet dediğinizi duyar gibiyim, e hadi o zaman hazırlayın çantaları, bahara “merhaba!” demeye gidiyoruz! Rotamız Datça, yolumuz uzun..
Neymiş bu Badem Çiçeği Festivali? Biraz bahsedeyim sizlere.. Pembenin ve beyazın bütün tonlarının en kusursuz şekilde resmedildiği, özel bir yöntemle susuz yetiştirilen bademlerin alıcılarıyla buluştuğu, ilk kez 2018 yılında ziyaretçileriyle buluşan ve bu yıl ikincisi düzenlenecek olan, adeta bir görsel şölen bu festival! Peki yalnızca bu kadar mı? Tabi ki hayır! Yaklaşık 85 türde farklı badem türüyle tanışabileceğiniz bu festivalde ayrıca çeşitli sanat ve kendin yap atölyelerine, panayırlara, doğa yürüyüşlerine ve rengarenk konserlere katılabilmeniz mümkün! Ah bir de leziz mi leziz yöresel yemekler var ki.. E daha ne olsun? Hem karnınız hem ruhunuz doyacak desem yanılmam!
Bu yıl 8-9-10 Şubat tarihlerinde Datça Yarımadası’nda gerçekleşecek olan bu festivalin en güzel yanlarından bir tanesi ise bu muhteşem yarımadanın doğasına olduğu kadar, tarihine ve kültürüne de tanık olabilmek olacak.. Papatyaların badem çiçeklerine karıştığı bu yeryüzü şölenini kaçırmayın derim!
Seramik Yapım Atölyesi
Eski Datça’da bulunan tek seramik atölyesi olma özelliğine sahip olan bu atölyede 1.5 saat süren seramik derslerine katılabilir, seramiğin temel tekniklerini öğrenerek farklı çamurlar ile kendi ürününüzü yapabilirsiniz. Üretmenin verdiği mutluluğun yanısıra, epey eğleneceğinizi düşündüğüm bu atölyeye mutlaka katılmanızı öneririm..
Sevinç Dansları Atölyesi
Hazır bahara merhaba demek için buralara kadar gelmişken, basit ama etkileyici şarkılar eşliğinde hep birlikte dans etmek harika olmaz mıydı? İşte bu atölyede doya doya dans edebilecek, kendinizi müziğin ritmine bırakarak neşenize neşe katabileceksiniz!
Sabun Atölyesi
Bu atölye ise Datça Badem Çiçeği Festivali’nden kendine minik ve mis kokulu bir hatıra bırakmak isteyenler için! Siz de kendi ellerinizle doğada çözünebilen, saf içerikli, rengarenk sabunlar yapmak isterseniz bu atölyeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Atölyesi
O kadar ürettik, dans ettik, güldük eğlendik. Eh bi de şöyle ekşi mayalı bir köy ekmeğimiz olsa da midemiz bayram etse fena mı olurdu? Hadi o zaman sıvayın kolları, kendi ekmeğimizi kendimiz yapmaya gidiyoruz! Un çeşitlerinden buğday tanelerine kadar her şeyi detaylıca öğrenebileceğiniz bu atölyede hem mis kokulu ekmekler yapabilecek, hem de hiç tatmadığınız ekmekleri tadabileceksiniz!
İşte festivalin en can alıcı noktalarından bir tanesi! Bahara merhaba derken yeryüzünün hiç görmediğiniz güzelliklerini ziyaret edebilecek, Datça’nın kültürel ve doğal zenginliklerinin eşsiz güzelliğine tanık olabileceksiniz..
Festival’de toplam 3 ayrı tur bulunmakta. Bunlardan ilki Knidos Antik Kenti’ni, Amfi Tiyatro’yu ve Antik Liman Manzarası’nı doyasıya gezebileceğiniz Knidos – Palamutbükü Turu. Özellikle tarihe ilgi duyan festivalciler için harika bir seçenek diyebilirim. İkincisi ise çeşitli çiftlikleri ziyaret edip, zeytinyağı tesislerinde zeytinyağı yapımını görebileceğiniz, ve aynı zamanda eski bir Rum Köyü olarak bilinen Hızırşah’ta bulunan Kültür Evi’ni arkeologlar eşliğinde gezdikten sonra taş binalarıyla ünlü Eski Datça’da harika bir yolculuğa çıkabileceğiniz Hızırşah-Eskidatça Turu. Son tur ise tamamen Datça Yarımadası’nın kültürünü merak eden, neyin nasıl yapıldığını görmek ve kendine has lezzetlerini tatmak isteyenler için düzenlenen Yarımada Tadım Turu olarak karşımıza çıkmakta. Festivale renk katmak isteyen seyahat severler, bu turları kaçırmamalı!
Festival alanına ulaşabilmek için öncelikle bulunduğunuz şehirden Dalaman Havalimanı'na gelmelisiniz. Buraya geldikten sonra ise transfer şirketleriyle iletişime geçerek Datça bölgesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Bodrum üzerinden deniz yolu aracılığıyla da Datça’ya ulaşabilmek mümkün. Bu seçeneği tercih etmek istiyorsanız Feribot İşletmeciliği ile iletişime geçebilirsiniz.