Harika bir yerden bahsedeceğim şimdi size.. Daha önce hiç şahitlik etmediğiniz yeşilin bin bir tonuna şahitlik edecek, hiç almadığınız kadar temiz havayı alacaksınız ciğerlerinize.. Burası Bolu il sınırları içinde bulunan ve resmen birsürü doğa harikasının sarılıp kucaklaştığı bir yer! Yedigöller.. 1965 yılında milli park ilan edilen bölge içerisinde tam 7 adet birbirinden ihtişamlı göl barındırıyor.. E tabi bu gölleri evi bilen çeşit çeşit balıklar da cabası! Minik minik alabalıklara merhaba diyebileceğiniz bu yeryüzü cenneti genel olarak volkanik kayaçlar sonucunda bu halini almış. Havzasında bulunan göller ise İncegöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Seringöl ve Büyükgöl olarak isimlendirmiş.İşin en heyecanlandırıcı kısmı ise, bu göllerden bazıları dip kaçaklar ile birbirlerine bağlanıyormuş!
Peki bu 2.020 hektarlık alan yalnızca gölleriyle mi meşhur? Hayır tabi ki! Bu göllerin çevresini kaplayan meşe, kayın, sarıçam, kızılağaç, ıhlamur, köknar, dişbudak, gürgen gibi birbirinden güzel ağaçlardan bahsetmemek olmazdı.. Cennet diyorum ya işte, hakikatten cennet!
Şimdi size bahsettiğim bu yeryüzü cennetini biraz gezelim mi? Hadi o göl senin bu göl benim kaybolalım bu yeşil cennette.. O devasal canlı türlerine, o rengarenk çiçeklerine yakından bakalım, benimle gelin..
Büyükgöl
Tam 24.895 metrekare büyüklüğüyle parkın en büyük gölü Büyükgöl.. Dolayısıyla da en çok canlı çeşitliliğini barındıran yer.. Kamp severlerin ilk durağından biri olan bu gölün etrafında gözünüzü yemyeşil bir bitki örtüsüne açıp, kahvaltınızı tertemiz havasında yapmak ne hoş olur öyle değil mi? Bir yandan güneş ışığı, öbür yandan doğaya süs olurcasına yüzen mercan balıkları, gökkuşağı balıkları, kadife balıkları..
Seringöl
Büyükgölün kuzeyinde yer alan bu göl ise 1.758 metrekare büyüklüğe sahip ve Büyükgöl'ün hemen kuzeyinde bulunuyor.. Onu diğerlerinden ayıran şey ise bir heyelan gölü olması.. Ayrıca Seringöl'de kalbinde gökkuşağı balıklarını barındırıyor..
Deringöl
Ve doğada yürüyüş yapmayı sevenlere müjde! Bu göl tam sizlik.. Çünkü göl etrafı boyunca bir patika yol karşılıyor sizi, tam kahvaltıdan sonra keşif yapmalık öyle değil mi?!
İncegöl
Upuzun, ipince bir göle geldik.. Adını da bu özelliğinden alıyor zaten.. Tam keşfetmelik bir bölge diyeblirim.
Nazlıgöl
15.780 metrekarelik bir göl burası da.. Diğer göllerden farklı olarak dibinden sızdırdığı suların gölün kuzeydoğu bölgesinden fışkırıp şelale oluşturmasıyla ünlü.. Bu nedenle buraya " Şelale Gölü " de deniyor. Tam fotoğraflık!
Kurugöl
Burası ise bu yeryüzü cennetinin en minik gölü.. Üstelik göl dediğime bakmayın, burası kupkuru bir göl! Sadece 150 metrelik bir alanı kapsıyor ve yılın bir çok zamanı kuru kaldığı için fiziki yapısı sebebiyle bu ismi alıyor.. Kuru muru ama, onu sarmalayan rengarenk ağaçlar için bile gidip görmeye, keşfetmeye değer!
Gelelim bu cennette bir kaç gün konaklayıp kafa dinlemeye.. Oh, en sevdiğim kısım burası! Bana sorarsanız böyle bir doğallığın içine düşmek istiyorsanız kapın çadırınızı, çaydanlığınızı çıkın yola.. Hazır şehir hayatından bu kadar bıkmışken bir kaç gün bohem yaşamanın keyfini çıkarın derim..
Ama benim çadırım yok, başka bir seçeneğim yok mu diyenlerdenseniz tabi ki var! Öncelikle bölgede harika bungalovlar bulunuyor.. Bolu merkeze doğru gittikçe ise imkanlarınıza göre seçenek sunan otellerin olduğunu göreceksiniz.. Tercihinize göre çadır, bungalov yada otellerde konaklayabilirsiniz..
Buraya bir çok bölgeden kolayca ulaşım sağlamak mümkün. Eğer özel aracınızla geliyorsanız tavsiyem kesinlikle Bolu-Yeniçağa ayrımından Mengen'e geçip bu güzergah üzerinden gelmeniz.. Çünkü bu yoldan gelirseniz harika doğa manzaralarının içinden geçe geçe asıl cennete ulaşacaksınız! Otobüsle gelmek isteyenler için ise büyük şehirlerin bir çoğundan Bolu'ya direk ulaşım sağlanabiliyor. Buraya kadar geldikten sonra ise taksiyle Yedigöller'e ulaşabiliyorsunuz fakat bu seçenek oldukça pahalı diyebilirim.. Bu nedenle özel aracınızla gelmek istiyorsanız turlardan faydalanmanızı tavsiye ederim.. Şimdiden iyi gezmeler!