Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, Dünya’nın en eski şehirlerinden bir tanesidir. Yaklaşık 5000 yıllık tarihi ile dikkatleri çeken Beyrut aynı zamanda büyük bir liman kenti olarak da adından söz ettiriyor.
Beyrut’un para birimi Lübnan Poundu’dur. 1 LBP = 0.0037 Türk Lirası’na denk gelmektedir.
Lübnan’ın resmi dili Arapça’dır. Bu nedenle başkent olan Beyrut’ta da yoğun olarak Arapça kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Lübnan, tarihinin bir kısmını Fransız mandası altında geçirdiği için şehirde azımsanmayacak kadar Fransızca’da konuşulur. Ayrıca İngilizce kullanarak da iletişim sağlayabilirsiniz.
Beyrut’ta Akdeniz iklimi hakimdir. Bu şehri ziyaret etmek için en uygun zaman dilimi bahar aylarıdır. İlkbahar ve sonbahar aylarında şehrin tadını çıkararak gezebilirsiniz. Ağustos ayı Beyrut’ta en yüksek sıcaklıkların, Ocak ayı ise en soğuk günlerin yaşandığı zamanlardır. Bu iki ayı Beyrut ziyaretiniz için tercih etmemeniz gezinizi rahat yapabilmeniz açısından önemli bir ayrıntıdır.
Beyrut'a gitmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında vizenin gerekli olup olmadığı geliyor. Lübnan'da tatil yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyet'i vatandaşları ülkeye vizesiz giriş yapabilirler. Vizesiz Turlar arasında en popüleri olan Beyrut Turları bu anlamda da dikkatleri üzerine çekiyor.
Lübnan, Ortadoğu’nun din ve inanç açısından en zengin ve en renkli kentlerinin başında geliyor. Lübnan nüfusunun %54’ü müslümanlarda oluşuyor. Hristiyanlar ise ülke nüfusunun %40’ını oluşturmaktadır. Geri kalan %6’lık dilim ise Yahudilik, Hinduizm ve Dürzilik dinlerine mensuptur. Başta ülkenin başkenti Beyrut olmak üzere ülkede 18 farklı dine mensup insan vardır.
Bir liman şehri ve tarihin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmayı başaran Beyrut, Fransız mandası altında olduğu zamanlar ve bağımsızlığını yaşadığı zamanlar ele alındığında pek çok kültürel farklılığa ev sahibi yaptığı görülmektedir. Geçirdiği tarihsel olaylar sonucunda pek çok eseri içinde barındıran Beyrut, her adımda yeni yerler keşfetmenize olanak sağlayan bir şehirdir.
Beyrut, ülkenin yaşadığı iç savaş zamanlarında büyük hasar görmüş olsa da yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde tarihin canlı tanığı olmanın verdiği hissin tadını çıkarabilirsiniz.
Beyrut Turları kapsamında gezilecek yerler listesinin başında yer alan Beyrut Ulusal Müzesi, Lübnan’da yapılan arkeolojik çalışmaların sergilendiği bir müzedir. 1942 yılında resmen açılan müzede 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana toplanan pek çok eser bulunmaktadır.
1975 yılında Lübnan’da yaşanan iç savaş sırasında eserlerin korunması adına önemli tedbirler alınmıştır. İç savaşta zarar gören bina ve koleksiyon günümüzde eski değerini kazanmış durumdadır.
Beyrut Ulusal Müzesi, Beyrut’un Mazra’a semtinde yer almaktadır. Müzenin giriş katında ufak bir tiyatro ve hatıra olarak saklayabileceğiniz eşyaların satıldığı bir de hediyelik eşya dükkanı vardır.
Dünya’nın yedi harikasına aday olarak gösterilen Jeita Mağarası’da Beyrut’ta görmeniz gereken yerlerden biridir. Beyrut’un en turistik yerlerinden biri olan mağara, kireç taşı özelliği taşıyor. Ayrıca mağaranın bir kısmında elektrikli tekneler eşliğinde oldukça eğlenceli turlar da gerçekleştiriliyor.
Şehirde bulunan Martyr’s Anıtı, şehitler meydanlarının en çarpıcı örneklerinden biri olarak turistleri karşılıyor. 1960 yılından beri tarihsel dokusunu korumayı başaran anıt, 1. Dünya savaşında şehit düşen Lübnanlı ve Arap Milliyetçiler anısına İtalyan heykeltıraş Marino Mazzacurati tarafından yapılmıştır.
Beyrut mutfağının temeli elbette Lübnan mutfağına dayanmaktadır. Lübnan mutfağı, Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan unsurların hakim olduğu yemeklerin ağırlıklı olduğu bir mutfağa sahiptir. Özellikle zeytinyağı, sarımsak e çeşitli otlar yemeklerde sıklıkla göreceğiniz unsurların başında geliyor.
Beyrut’a gittiğiniz zaman tatmanız gereken özel lezzetlerin başında Tabule geliyor. Bizim kültürümüzde yer alan kısıra benzeyen Tabule, bulgurun domates ve maydanoz ile bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Ülkemizde özellikle Hatay ve Adana mutfağında görmeye alışkın olduğumu Humus, Beyrut’un önemli lezzetlerinden bir tanesidir. Nohuttan yapılan bir meze olarak tüketilen Humus’u yerinde yemeden gelmeyin.
Falafel ise hem Beyrut’ta hem de diğer Ortadoğu şehirlerinde karşınıza çıkabilecek olan bir çeşit köftedir. Bu köftenin ana malzemesi kıyma değil nohuttur.
Beyrut, karma yapının ve yüksek ekonominin hâkim olduğu turistik bir şehirdir. Etnik çeşitliliğinde farklı olması nedeniyle şehrin gece hayatı oldukça canlıdır. Özellikle Hristiyanların yaşadığı bölgelerde eğlence mekanlarını ve gece kulüplerini bulmanız mümkündür.
Beyrut’ta gece eğlencesine çıkmak istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Çünkü oldukça kalabalık olan mekanlarda yer bulmak oldukça zordur.
Beyrut’ta gireceğiniz herhangi bir mekân size birinci sınıf eğlence imkanı sunmaktadır. Ortalama bir bütçe ile gecenizi keyifle dans ve müzik eşliğinde geçirebilirsiniz.
Beyrut size hem tarihi dokuyu yaşayabilmeniz hem de eğlencenin doruğuna çıkabilmeniz için en iyi alternatiflerden bir tanesidir. Erken Rezervasyonlu Yurtdışı Turları arasında son yılların en popüler şehirlerinden biri olan Beyrut'ta oldukça keyifli ve unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz.