Doğu ve güneydoğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize bulunan güzeller güzeli bir şehir Artvin.. Engebeli coğrafyası, kültürel zenginlikleri, insanı, havası, doğası ve tarihi yapısıyla görenleri kendine aşık eden bu şehir Karadeniz'in incisi olarak da tanımlanabilir.. Çoruh Nehri'nin oluşturduğu kanyonları ve vadileriyle, zirveleri karla kaplı olan ihtişamlı dağlarıyla, dağların kalbinde oluşan krater gölleriyle tam bir cennet olan şehir, Karadeniz Turları'nın en çok tercih edilen bölgelerinden biridir. Üstelik rafting ve yamaç paraşütü gibi önemli spor aktivitelerine de yer veren bölge Spor Turları'na çıkan seyahat severlerin de oldukça ilgisini çekmektedir. Ayrıca " Alternatif Turizmde Alternatifsiz İl " sloganıyla da bilinen Artvin, özellikle geçmişte burada yaşamış olan uygarlıklardan kalma manastırları, camileri, kiliseleri ve bir çok tarihi köprüleri kalbinde barındırıyor olması ile kesinlikle görülmeye değer bir şehirdir. Şehir merkezi olabildiğince küçük olan bu şehrin milli parkları da tıpkı tarihi yapıları kadar görkemli.. Kısacası yemyeşil doğası ve tarihi güzellikleriyle mutlaka görmeniz gereken bir yer burası..
1. Kafkasör Yaylası
Artvin denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Kafkasör Yaylası, 1250 metre yükseklikte bulunan yaylada Artvin Belediyesi tarafından yaptırılmış olan 80 yatak kapasiteli 10 adet bungalov ev bulunmaktadır. Üstelik Kafkasör Yaylası her yıl düzenli olarak yapılan boğa güreşlerine ev sahipliği yapması sebebi ile de oldukça popüler Karadeniz destinasyonlarından biridir. Güreşlerin yanı sıra bu bölgede çeşitli folklor gösterileri, müzik gösterileri ve Karakucak güreşleri gibi bir çok farklı etkinlik de gerçekleşmektedir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen ve toplam 3 gün süren bu güreşlere katılabilir, muhteşem yayla manzarası karşısında bungalov evlerin tadını çıkarabilirsiniz!
2. Atatepe
Artvin'in en önemli turizm noktalarından bir diğeri olan Atatepe'de ise Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli bulunmaktadır. Bu heykel tam tamına 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak yapılmıştır ve Atatürk'ün Büyük Taarruz Zaferi öncesinde Afyon Kocatepe'deki duruşunu simgelemektedir. Üç vadiyi gören bir tepede yer alan Atatepe, Artvin'i kuş bakışı gözlemlemek isteyenler için ideal bir noktada bulunmaktadır. Kısacası bir şehir terası diyebileceğimiz bu bölgede muhteşem Karadeniz manzarasının tadını çıkarabilir, bölgede bulunan restoran ve kafelerde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.. Tabi buraya kadar gelmişken bu büyülü manzara karşısında bol bol fotoğraf çekmeyi unutmamalı!
3. Dolishane Kilisesi
Ve son olarak 10. yüzyılın ortalarında Bagratlı Kral Sumbath tarafından yaptırılmış olan Dolishane Kilisesi'de Artvin tarihine bolca tanıklık eden ve günümüze kadar gelmeyi başarabilen önemli yapılardan bir tanesidir. Hamamlı köyünde bulunan ve bir manastır olarak inşa edilen kilise, bölgede İslamiyet'in hakim olmasıyla camiye çevrilmiş ve bir süre cami olarak da kullanılmıştır. Güney cephesinde yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtan bir güneş saatinin de olduğu yapının iç kısımları ise fresklerle süslenmiştir. Fakat kilise camiye çevrilirken freskler badana ile kapatılmıştır.. Özellikle Karadeniz'i kapsayan Kültür Turları'nın uğrak yerlerinden biri olan ve Artvin'de gezip görülmesi gereken tarihi yapıların başında gelen Dolishane Kilisesi'ne Şavşat yolunun Berta Köprüsü civarından 6 kilometrelik bir yol ile ulaşabilirsiniz.
Özellikle Gürcistan'a yakınlığı nedeniyle Hopa ilçesinde akşamları eğlenebileceğiniz kafe ve bar tarzında bir çok mekan bulabilmek mümkün ancak genel olarak söylemeliyim ki Artvin diğer Karadeniz bölgesindeki iller kadar fazla seçenek barındıran bir şehir değil. Daha çok Hopa bölgesindeki meyhaneleriyle bilinen şehirde gidebileceğiniz mekanlardan biri Serender Restoran olabilir. Bölgenin popüler meyhanelerinden biri olan bu restoranda ahşap dekorasyonların arasında Doğu Karadeniz'e özgü yiyeceklerin tadına bakabilir, aynı zamanda ünlülerin de uğrak bir mekanı olan ve sahil meyhanesi olarak da bilinen bu yerde gün batımını izleme fırsatı yakalayabilirsiniz! Bir diğer eğlence alternatifi olarak ise yine Hopa'nın Kemalpaşa bölgesinde bulunan ve bölgenin en eski meyhanesi olma özelliğini taşıyan Şevket Baba meyhanesini önerebilirim. Sınıra oldukça yakın bir yerde konumlanmış olan bu eski meyhaneden sonra eğlenmeye devam etmek isterseniz Batum bölgesine geçebilirsiniz.
Kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve tarihi çeşitlilikleri açısından yılın her dönemi ziyaret edilebilecek bir şehir Artvin.. Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini en belirgin şekilde görebileceğimiz şehirde kıyı ilçeleri genel olarak yağışlı bir iklime sahip.. Eğer yağmura yakalanmadan bir seyahat planlıyorsanız kesinlikle Temmuz ayı sizin için en uygun ay çünkü bu dönem şehrin en düşük oranda yağış aldığı dönem. Tabi eğer Doğu Karadeniz'de muhteşem bir kış tatili geçirme, kayak yapma gibi planlarınız varsa en ideal dönemin Kasım ve Nisan ayları arası olduğunu belirtmekte fayda var. Kış aylarında yüksek kesimlerinin karla kaplanmasıyla oluşan nefes kesici Karadeniz manzarasını görünce hayran olacağınıza eminim! Bol bol fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi unutmayın! Zira en sıcak mevsimde bile Karadeniz'in kış manzaralarını özleyebilirsiniz!
Artvin bölgesine kara yolu, hava yolu ya da tren yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Artvin'e hava yolu ile doğruda ulaşım sağlamak istiyorsanız Artvin Hopa Yolu'nu tercih edebilirsiniz. İstanbul'da yaşıyorsanız Artvin'e ulaşmak için THY'nin tarifeli seferleri ile ulaşım sağladıktan sonra Havaş servisleri aracılığıyla Hopa ilçesine geçebilirsiniz. Bir diğer ulaşım ağı olan kara yolu aracılığı ile de Türkiye'nin her yerinden kalkan otobüslerle Artvin'e seyahat edebilirsiniz. Şehir içinde ulaşım sağlayabilmek için ise çevre ilçelere ulaşım için belediyeye ait olan halk otobüslerini, dolmuşlarını ve taksileri kullanabilirsiniz. Ve son olarak size önerim, yola çıkmadan önce mutlaka Erken Rezervasyon Kültür Turları'nı incelemeniz olacaktır. Böylelikle hayal ettiğiniz Doğu Karadeniz tatiline çok daha indirimli bir şekilde çıkabilirsiniz! Şimdiden iyi yolculuklar!