Doğu Anadolu Bölgesi'nin Tunceli il sınırları içerisinde yer alan ve 1971 yılında milli park ilan edilen bölgenin yüz ölçümü 42.674 hektardır. Ovacık ilçesi yakınlarındaki büyük gözelerden akan doğal Munzur suyunu eteklerinde barındıran vadi, Türkiye'de doğal yayılışı çok küçülmüş olan huş ağaçlarıyla kaplıdır. Bölge kültürel anlamda da oldukça büyük önem taşımakla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Özellikle tarihe ilgi duyan ve tarihi bölgeleri gezmeyi sevenler için Milli Park sınırları yakınında Tülin Tepe, Pulur Höyükleri ve Tepecik gibi dönemin kalkolitik ve neolitik iskanını yansıtan tarihi alanlar mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra muhteşem bir flora çeşitliliğine de ev sahipliği yapan parkta yabanıl yaşamı kolaylıkla izleyebilmek mümkündür. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan parkın florasında tam 1518 farklı türde bitki tespit edilmiştir ve bunlardan 227 tanesi Türkiye'ye, 43 tanesi ise Munzur Dağları'na özgü endemik türlerden oluşmaktadır. Milli Park ziyaretiniz boyunca alan içerisinde kamp, piknik ve doğa yürüyüşü gibi çeşitli aktiviteleri yapabileceğiniz bu muhteşem parkı kesinlikle görmelisiniz..
Şehrin güney kesiminde, Murat Irmağı'nın kıyısında bulunan bir tepenin üzerinde inşa edilmiş olan Pertek Kalesi, bölgenin Keban Baraj Gölü suları altında kalmış olması nedeniyle bir ada üzerinde yer almaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Mengücekoğulları tarafından XI. Yüzyılda yapılan kale, Osmanlılar zamanında büyük bir onarımdan geçmiştir ve iki surdan oluşmaktadır. Kesme moloz ve taştan yapılan yapının çevresindeki kayalardan da savunma amaçlı yararlanılmıştır. Sular arasında çeşitli yapıların kalıntılarını da görebilmek mümkündür ve kalenin güney cephesinde bulunan yontma taşları arasında kırmızı sert tuğlalar ve mavi çiniler özellikle buraya gelen turistler tarafından oldukça fazla dikkat çekmektedir. Bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen kale, eşsiz manzarası ve tarihi dokusuyla Tunceli'nin önemli değerlerinden bir tanesi olarak kesinlikle görülmeye değer güzelliktedir.
Çemişgezek bölgesinin batı tarafında Tahar Çayı Vadisinin yukarıya doğru uzanan sarp kalker kayalarına konut olarak kullanılması amacıyla oyulmuş olan İn Delikleri, 20 civarında odadan oluşmaktadır. Kimler tarafından yapıldığı henüz bilinmeyen yapılar, üç kat halinde sıra odalardan ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşmaktadır. Ayrıca su gereksinimini karşılamak üzere kayaların arasından dökülen suların toplandığı sarnıçlar, yukarı kısımda bulunan odalara ulaşabilmek için kayalardan yapılan merdivenler ve çeşitli galeriler bulunmaktadır. İn Delikleri'nin birinci kısmına merdiven aracılığı ile çıkılabilmektedir. İkinci giriş ilk girişe göre oldukça dar olduğundan bölgenin girişinde bir de bekleme yeri bulunmaktadır ve merdivenle uzun bir koridora çıkılmaktadır. İçeride bulunan odaların bir kısmı düz tavanlara, bir kısmı ise tonoz biçiminde tavanlara sahip olması ile bilinmektedir. Odaların en üst kısmında ise çıkması oldukça zor olan ve diğer odalara göre çok daha büyük bir oda olan " Bey Odası " yer almaktadır. Derviş hücreleri olarak da adlandırılan İn Delikleri yine aynı şekilde Dersim'in kesinlikle görülmesi gereken tarihi ve turistik yapılarından bir tanesidir.
Ve son olarak Mazgirt ilçesinin Dedebağ köyünde bulunan Bağın Kaplıcası ilçe merkezine 65 km. uzaklıkta Peri Suyu kenarında bulunmaktadır. Bu kaplıcanın bilinen en meşhur özelliği ise sıcaklığının 35 derece, PH değerinin ise 5.0 olması ve bu nedenle de banyo uygulamalarına elverişli sulara sahip olmasıdır. Romatizmal hastalıklara, kırık çıkıklara ve kadın hastalıklarına iyi gelen kaplıca alanında ayrıca konaklamak isteyen misafirler için tek katlı olarak inşa edilmiş 30 yataklı konaklama tesisi ve çay bahçesi de bulunmaktadır. Peri Suyu bölgesinin hemen kenarında dik bir yamaç üzerine konumlanmış olan kaplıcanın çevresi her ne kadar bitki örtüsü bakımından zayıf olsa da Peri Suyu'nun iki yamacındaki dik kaya yamaçları özellikle peyzaj açısından büyük önem taşımaktadır. Tunceli seyahatiniz sırasında mutlaka uğramanız gerektiğini düşündüğüm bu şifalı kaplıcada dağ keçilerine rastlayabilir, muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz! Şimdiden iyi tatiller!