Herhangi bir seyahat planı yapmadan önce ne amaçla bu geziyi planladığımızı kendimize sormamız gerekir. Seyahati ne amaçla yaptığımız; nereye gideceğimize, yılın hangi mevsimde gideceğimize, yolculuğu nasıl gerçekleştireceğimize dair pek çok ipucu verir. Diyelim ki, Orta Doğuyu merak ediyorsunuz ve seyahatiniz süresince kendinizi kalacağınız yerden ulaşım problemlerine kadar uzanan bir yol ve sermaye planının içerisinde boğmak istemiyorsunuz. Böyle düşünüyorsanız turlarla gezmek size fayda sağlayacaktır. Mısır Turlarına ve Fas Turlarına göz gezdirebilir ve size uygun tur programını seçip bilgi alabilirsiniz. Farz edelim ki, Dubai’ye gidip şöyle güzel bir deniz tatili yapmak istiyorsunuz. Sıcak ve nemli çöl ikliminden bunalmamak için kasım ya da eylül gibi ayları tercih edebilirsiniz ya da daha serin bir Dubai deneyimi yaşamak isterseniz kış aylarını düşünebilirsiniz. Şimdi Dubai’ye gittiğimizde nereleri görmemiz gerek, vaktimizi nasıl en iyi şekilde değerlendirebiliriz ona bakalım.
Dünyaca ünlü bir otel olan Burj Al Arab, tasarımının yelkene benzemesinden dolayı Yelken Otel olarak da adlandırılır. Basra Körfezi’nin kıyısındaki bir yapay adanın üzerine konumlandırılmış otel, dünyanın ilk yedi yıldızlı konaklama merkezidir. Otel bünyesinde gerçekleştirilen masaj hizmetleri, arazi araçlarıyla çölde safari, denizaltı turları ve Basra Körfezi kıyısında akşam yemeği gibi etkinliklere otelde kalmasanız bile rezervasyon yaptırarak katılabilirsiniz.
Dubai Turlarının uğrak noktası olan ve 828 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun yapısı sıfatına sahip Burj Khalifa, Paris’te bulunan Eiffel Kulesi’nin üç katı uzunluğundadır. Dünyada betonarme üzerine çelik konstrüksiyon ile devam eden ilk yapı örneği olan Burj Khalifa, alanında bir mühendislik harikası olarak değerlendirir. İslam Mimarisinin motiflerinden etkilenerek tasarlanmış olan yapı, Y şeklinde bir düzlem üzerine kurulmuştur. Yapıda konut, restoran, iş yeri ve gece kulübü gibi birbirinden farklı işleve sahip pek çok mekan bulunur.
Dubai’de gezilecek yerler listesine bir başka en ile devam edelim. Alanında dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan The Dubai Mall aynı zamanda en çok ziyaret edilen alışveriş merkezleri listesinde de birinci sırada yer alıyor. İçerisinde yapılmış en büyük akvaryumu bulunduran alışveriş merkezi; buz pisti, sinema, su şovları, dinozor festivalleri, kafeleri, restoranları, 1200 mağazası ve daha pek çok etkinliği ile görülmesi gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Jumeirah Cami, Dubai’de bulunan dini yapıların arasında Müslüman olmayanların da ziyaretine açık olan tek camidir fakat caminin içinin ancak turlar ile görülmesine izin verilmektedir. Mimari tasarımında Fatımi tarzını yansıtır nitelikte alicenaplık ve asalet ön plana çıkarılmıştır. Doğu İslam sanatlarının en olgun ürünlerini veren Fatımiler, mimaride sadeliğe ve yüceliğe önem vermişlerdir. Jumeirah Camii’de manevi anlamda ruhun kendini yeniden keşfetmesi ve fethetmesini amaç edinmiş bir işlevsel amacın oldukça etkili bir şekilde mekânsal forma dönüştüğünü görebilirsiniz.
Dubai ticaret bölgesi olan Deira’da yer alan, üstü kapalı olacak şekilde tasarlanan ve içerisinde 400’e yakın kuyumcu bulunduran çarşı kent için otantik bir im olma özelliği taşıyor. Tarihi oldukça eskilere dayanan Altıncılar çarşısı farklı takı tasarımları bulmayı da mümkün kılıyor.
Dubai’de bulunan bir diğer otantik çarşı da Baharatçılar çarşısıdır. Hediyelik eşyalarla birlikte yemeklerinizin lezzeti olacak birbirinden güzel baharatların satıldığı bu şirin çarşı, Altıncılar çarşısı gibi Deira’da yer alıyor. Çarşıda alışveriş yaparken satıcılarla konuşup baharatlarla ilgili bilgiler edinmeyi ve bol bol pazarlık yapmayı ihmal etmeyin sakın!