Mavisiyle, yeşiliyle, kültürüyle, havasıyla, suyuyla, taşıyla toprağıyla sizlere ne kadar anlatsam bitiremeyeceğim bir doğal güzellik burası.. Keşfetmeyi sevenler için mutlaka görülmesi gereken Türkiye güzelliklerinin başında gelen Kaz Dağları'nın kanyonlarını, gürül gürül akan şelalelerini, vadilerini ve nehirlerini gördüğünüz anda bir masal diyarının içine düşmüş gibi hissedecek ve hiç çıkmak istemeyeceksiniz..
Kaz Dağları'nda Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Bölge
Bölgede görülecek o kadar çok güzellik var ki.. Hepsi birbirinden muazzam, birbirinden etkileyici demek tam da yerinde olur.. Öyleyse hadi benimle gelin, size bu güzelliklerden tek tek bahsedeyim..
Sütüveren Şelalesi
Adını " sıçrayan su " anlamına gelen " tüvleyen " kelimesinden alan şelale, küçük göletleri, yeşilin her tonuna rast gelebileceğiniz yemyeşil doğası, pınarı ve şelalesiyle aklınızı başınızdan alacak kadar güzel! Akçay Altınoluk yolu üzerinde bulunan şelaleye Zeytinli istikametinden ulaşabilmeniz mümkün. Ha bir de, bu şelaleye kadar gelmişken biraz cesaretliyseniz kendinizi şelalenin buz gibi sularına bırakmak harika bir macera olabilir!
Hasanboğuldu
Özellikle Sabahattin Ali öykülerinden de hatırlayabileceğimiz bu şelale ise Sütüveren bölgesinin karşısındaki patika yolu bitirir bitirmez karşımıza çıkan bir diğer güzellik! Kitapta bulunan Hasan adlı bir gencin Yörük Emine'ye ulaşabilmek için 40 okka tuz çuvalıyla dağ tepe demeden yola düşmesinin hikayesini hakikatten yaşatıyor bu bölge bizlere..
Sarıkız Tepesi
Kazdağlarının efsanelere konu olan bir başka bölgesi ise, Tahtacı Türkmenlerin yüzyıllar boyunca yaşadığı yer olarak bilinen Sarıkız tepesi.. Kaz dağlarının en yüksek tepelerinden biri olan bu bölgeye rehbersiz giriş yapamayacağınızı da belirteyim. Ama öyle güzel bir manzarası var ki.. Ayvalık adalarını, Edremit Körfezi'ni ve Midilli adasını buradan kuş bakışı seyretmenin keyfi başka hiç bir şeyde yok..
Mıhlı Şelalesi
Altınoluk - Çanakkale bölgesi üzerinde bulunan, çevresi ormanlık bir dere kenarı olan Mıhlı Şelalesi ise Roma döneminden kalan kemerli köprüsüyle adeta bir kartpostal desem yeridir! Şırıl şırıl akan çağlayan suları mı dersiniz, etraftan kokuları yayılan mis gibi çınar ağaçları mı dersiniz, kekik kokulu patika yollar mı dersiniz.. Ah hangisinden bahsedeyim öyle güzeller ki!
Antadros Antik Kenti
Bizans İmparatorluğu'nun önemli bir piskoposluklarından bir tanesi olma özelliğini taşıyan Antadros Antik Kenti, milattan önce beşinci yüzyılda Persler tarafından inşa edilmiş bir kent olma özelliğine sahipmiş.. Ayrıca konumu itibariyle de oldukça stratejik bir bölge olan bu antik kentin etrafında Adramyttion, Antadros ve Çanakkale içerisinde yer alan hepimizin bildiği Asos Antik Kenti'de yer almakta..
Kaz Dağları'na Nasıl Gideceğim?
Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız Kaz Dağları'na feribot kullanarak gidebilmeniz mümkün. Bandırma'dan Yalova'ya yaklaşık iki saat sürecek bir yolculuk ile Kaz Dağları'nın eşsiz güzelliklerine kavuşabilirsiniz! İstanbul'da yaşamayanlar için ise herhangi bir hava yolu şirketi üzerinden Balıkesir Edremit Koca Seyit Havaalanı'na ulaşım sağlayıp, buradan sonra Kaz Dağları'na giden araçlar yardımıyla seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.
Kaz Dağları'nda Nerede Konaklayabilirim?
Bölgedeki konaklama yerleri genel olarak kıyı kesimlerinde daha ağırlıklı diyebilirim. Eğer ben rahatıma düşkünüm, konforlu bir tatil geçirmek istiyorum diyorsanız Boztepe, Yeşilyurt ve Adatepe bölgelerinde bulunan oteller tam da sizlik! Ayrıca Kaz Dağları'nda termal bir tatil geçirmek isteyenler için şifalı suları ile tatil imkanı sunan bir çok otel de bulunmakta! Tüm bunlar dışında ise ben gözümü açtığımda doğanın içine uyanayım, kuş sesleri alarm sesim olsun diyenlerdenseniz kendi çadırınızı getirerek bu muhteşem bitki örtüsü üzerinde kamp yapabilirsiniz.. Darıdere Kamp, Hızır Kamp, Endes Kamp gibi yerler kamp kurmak için harika seçenekler olabilir! Bu kamp alanlarında kendi çadırınızla konaklayabildiğiniz gibi ağaç evlerde de kalabilirsiniz..