İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan ve orman denildiği zaman akla ilk gelen rotalardan biri olan Belgrad Ormanı, Çatalca Yarım Adası'nın en doğu ucunda bulunmakta olup, doğal oluşumlu ve yeşilin her tonunu barındıran ağaçlık bir alandır. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul'un içme suyu kaynağı olarak da kullanılmış olan bölge adını Kanuni Sultan Süleyman'ın Sırbistan seferi dönüşünde Belgradlıların yerleştirilmiş olduğu Belgrad köyünden almaktadır. 1956 yılından beri rekreasyon alanı olarak da kullanılan bölge, Akdeniz ve Orta Avrupa iklimlerinin etkisi altında kalması sebebiyle birbirinden farklı yüzlerce bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bitki çeşitliliğinin yanı sıra daha önce hiç rastlamadığınız kuş, sürüngen ve memeli canlıların da türlerine şahitlik edebileceğiniz Belgrad Ormanı'nda av yasağı ve koruma kararı bulunduğundan bir çok canlı türü rahatça üreyebilmektedir. Şehir kalabalığından kaçıp doğanın içinde mis gibi bir kaç saat geçirmek istiyorsanız sabahın erken saatlerinde yola çıkıp Belgrad Ormanı'nda muhteşem bir kahvaltı yapabilirsiniz. Hatta ormanın içinde yer alan piknik masalarını kullanabilir, ya gölün kenarına bir örtü serip doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Haftasonu için ekstra bir plan yapmak isterseniz olağanüstü doğasıyla Abant bölgesini tercih edebilir ve Abant Otelleri'mizde konaklayabilirsiniz.
İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar-Şile arasındaki bir hattın üzerinde ve aynı zamanda da Çekmeköy ilçesi sınırları içerisinde bulunan Alemdağ Ormanı, deniz seviyesinden 442 metre yükseklikte yer alan ve Marmara Denizi'ne paralel yayılan yerleşimin en kuzeyinde bulunan geniş bir orman alanının parçasıdır. Alemdağ Ormanı ve çevresi Paleozoik Silürien ve Devonien devirlerine ait kayaçlardan meydana gelmiştir. Ormanı oluşturan kayaçların tabakaları Kocaeli Yarımadası'ndaki diğer yüksek tepeler gibi doğu-batı doğrultusunda kıvrılmıştır ve bu kıvrılma hareketinin yaklaşık 435 milyon yıl önce gerçekleştiği düşünülmektedir. Alemdağ Ormanı üzerini kaplayan bitki örtüsü nedeniyle muhteşem bir günü birlik dinlenme alanıdır. Özellikle Kocaeli Yarımadası'nda görülen iki faarklı karakterdeki bitki örtüsünün sınırı bu dağdan geçmektedir. Alemdağı'nın kuzey yamaçlarında gelişmiş ağaçlarıyla tam bir orman görünümü varken güneye bakan kısım ise daha çok çalı görünümlü ağaçlardan oluşmuştur. Her ne kadar alt kısımlarında sürekli bir tahrip meydana gelmiş olsa da yine şehir hayatından biraz uzaklaşmak isteyenler için Alemdağ Ormanı muhteşem bir rotadır.
Yine farklı bir rota olarak yeşilin her tonunu barındıran Sapanca'yı deneyimleyebilir, Sapanca Otelleri'mizde konaklayabilirsiniz.
İstanbul'un bir diğer gözde ormanı ise şehir kargaşasından uzaklaşmak isteyenlerin en çok tercih edilen rotalarından biri olabilmeyi başarmış Aydos Ormanı.. Her mevsimde ziyaret edilebilen ve rengarenk bitki örtüsü, muhteşem tabiatı ve huzur veren sessizliği ile insanı alıp başka yerlere götüren Aydos Ormanı'nda muhteşem bir doğa yürüyüşüne çıkabilir, meşhur Aydos Göleti'ni fotoğraflayabilirsiniz. Ormanın iç kısımlarına doğru ilerledikçe aile yerlerini ve kahvaltı ve yemek üzerine hazırlanmış olan çeşitli tesisleri görebilirsiniz. Tesisler dışında kendiniz de evden semaverinizle çayınızı getirebilir, manzarasıyla göz kamaştıran Aydos gölünün kenarında size eşlik eden kazlarla birlikte harika bir piknik deneyimi yaşayabilirsiniz. Orman içerisinde bir çok aktivite imkanı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ve aynı zamanda en çok tercih edileni ise göl üzerinde deniz bisikleti ile tura çıkmaktır. Dilerseniz böyle bir etkinliğe katılabilir ya da mangal yakabilmek için özellikle hazırlanmış piknik alanlarında mangal yapabilirsiniz. Ve son olarak aksi istikamette görebileceğiniz ve manzarasıyla dillere destan olan Aydos Tepesi'ne yürüyüp İstanbul'u kuş bakışı izleyebilirsiniz..
Bilimsel araştırma ve gözlemler için oluşturulmuş ağaç koleksiyonlarından oluşan ve botanik bahçe olarak da adlandırılan Atatürk Arboretumu, yine İstanbul'un trafiğinden, kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği ormanlık alanlardan bir tanesidir. 1940'lı yıllarda oluşturulmaya başlanan ve Belgrad Ormanları'nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir alan üzerinde oluşturulan Atatürk Arboretumu aynı zamanda Osmanlı döneminden kalan Kirazlıbent ve 1916 yılında oluşturulan Türkiye'nin ilk fidanlığını da kalbinde barındırmaktadır. Bölgenin diğer ormanlık alanlardan farkı, bir nevi canlı ağaç müzesi konumunda olduğundan su haricinde yiyecek, içecek, evcil hayvan, bisiklet, balon gibi araçların içeri sokulmasının yasak olmasıdır. Dolayısıyla bu bölgeye yalnızca fotoğraf çekmek ve turistik amaçlı girebilirsiniz. Pazartesi günleri dışında her gün açık olan Arboretum, yaz aylarında 8.30-20.00 saatleri arasında, kış aaylarında ise akşam 17.00'ye kadar açıktır.
Ve son olarak Anadolu Yakası'nın Çekmeköy ilçesi sınırlarında yer almakta olan Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı, askeriye yönetimi altında bulunan bir bölgedir. Askeriye tarafından korunan bu bölgede piknik yapmak serbest olmakla birlikte bölge aynı zamanda Belgrad Ormanı'nın devamı niteliğindedir. Özellikle çiftlerin uğrak mekanlarından biri olan ve kadim doğasıyla göz kamaştıran orman, yaz mevsimlerinde sessizliğe ve sakinliğe ihtiyaç duyanların sıklıkla tercih ettiği meşhur İstanbul ormanlarından bir tanesidir. Birbirinden güzel ağaçları ve kalbinde barındırdığı sayısız bitki türü ile adeta bir cennet diyebileceğimiz ormanda muhteşem fotoğraflar çekebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, mis kokulu çiçeklere sahip olan ağaçların altında kuş seslerini dinleyerek kitap okuyabilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde henüz kalabalık olmamışken yola çıkarsanız bu kadim doğanın doyulmaz güzelliklerini daha rahat inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar!