Yunanlılar, Frigyalılar, Persler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı’nın hükmünde geçen tarih dolu bir kentte yolculuğa hazır mısınız? Anadolu’nun her karşı toprağı gibi Marmara Bölgesi’nin güney bölümü de tarihi dokularıyla ön plana çıkar. Doğal güzelliklerin verimli topraklarla buluştuğu Anadolu’nun kesişim noktası olan Kartepe, yılın dört mevsimi büyüleyen tabiatıyla ziyaretçilerine doğa ananın en hoşgörülü halini gösterir. Yaz, kış, ilkbahar, sonbahar fark etmeksizin Kartepe’ye bir hafta sonu kaçış planı yapmanız için birçok sebebiniz var. Hangisinden başlayalım bilemedim ama Kartepe’de; doğaya, huzura, tarihe, yaşama ve canlılığa dair her şeyi bulabilirsiniz. Kış aylarında sert ve etkileyici bir kayma deneyimi yaşayabilir, yaşamınızda hiç görmediğiniz hayvanları keşfedebilir, yaz ayların eşsiz doğası içerisinde huzuru yeniden keşfedebilirsiniz. Üstelik tüm bunları bir hafta sonu kaçamağı ile Kartepe turu kapsamında gerçekleştirmeniz mümkün. Size tarihle tabiatın tüm güzelliklerinin kesiştiği bir adreste, sıra dışı bir yolculuk teklifimiz var. Hazırsanız buyurun başlayalım.
Thököyl Imre Anıtı, Thököyl Imre adında Avusturya’ya bağlı olan Macarların şefinin Osmanlı’dan yardım istemesinden günümüze kalan mirastır. Protestan Macar şefi Thököy Imre ya da bizim tanıdığımız ismiyle Tökeli Emre, 1701 senesinde Osmanlı’ya sığınma talebinde bulunur. Şefin sığınma talebinin sebebi ise mezhep değiştirme konusunda baskı yapan Avusturya yönetimidir.
Anadolu’nun sınırsız hoşgörüsüyle varlığını daimi kılan Osmanlı Devleti, Tökeli Emre şefin bu talebini kabul eder. Osmanlı’nın desteğini arkasına alan Tökeli Emre, Avusturya’ya karşı oldukça önemli bir başarı kazanır ve Avusturya Kalesi’ni ele geçirir. 1705 yılına gelindiğinde ise Tökeli Emre yaşama veda eder.
Yaşamının bir bölümünü geçirdiği Kartepe’de kendisi ve karısının mezarı 1906 yılına kadar saklı tutulur. 1906 yılına gelindiğinde ise vefatının ardından geçen 200 yıl sonra ait olduğu topraklara Macaristan’a cenazesi taşınır. O günden sonra ise Tökeli Emre ve eşi adına Kartepe’de bir anıt evi inşa edilir.
İşte Thököyl Imre Anıt Evi’nin hikayesi bu şekildedir. Yurt içi turları kapsamında Kartepe’ye yapacağınız ziyaretlerde tarihi yerinde yaşamak ve geçmişin sıra dışı dokusunu içinizde hissetmek için bu anıt evi ziyaret etmenizi öneririz. Anıt evi, Kartepe ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta konumlanıyor. Kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kartepe’nin tarihi güzellikleri yolculuğumuzda yeni bir hikaye ile karşınızdayız. Yine Osmanlı döneminden kalan ve bugün varlığını hala sürdüren eşsiz bir tarihi mirasla sizi tanıştırmak istiyoruz. Yedi cihana hükmetmesiyle bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşinin eşi olan Çoban Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiş külliye Kartepe ziyaretler için hazırladığınız not defterinizin ilk sıralarında olmalı.
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii olarak bilinen devasa külliye, oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Osmanlı ordusunun uğrak noktası olması sebebiyle külliye de ne ararsanız var. Cami, türbe, tekke, kütüphane, medrese ve hamam da dahil olmak üzere Osmanlı mimarisine ve kültürüyle bağlantı kurabileceğiniz birçok yapı Çoban Mustafa Paşa Külliyesi içerisinde yer alıyor.
Restorasyonu 2015 yılında tamamlanan külliye, bu tarihte ibadete açıldı. 1510 yılında inşa edilen külliyenin her bir köşesi adeta tarih kokuyor. Kartepe ilçe merkezine sadece 65 km uzaklıkta bulunan külliyeyi ziyaret ederek Osmanlı mimarisinin izlerini bizzat yerinde keşfedebilir ve tarihi dokuyu bizzat yerine hissedebilirsiniz.
Kadıköy’ün ilk belediye başkanı ile tanışmak isterseniz buyurun sizi buraya alalım. Efendim evet biraz garip gelecek ama Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan ve Türk dünyasının en unutulmaz ressamları arasına adını yazdıran Osman Hamdi Bey’in Kartepe ile organik bir bağı bulunuyor. Müzeci, ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi Bey’den izleri Kartepe seyahatinizde yerinde keşfedebilirsiniz.
1884 yılında bizzat Osman Hamdi Bey tarafından çizilen köşk, günümüzde ünlü sanatçının adıyla bir müze eve dönüştürüldü. Kartepe’ye yaklaşık olarak 75 km mesafede yer alan köşkü ziyaret etmeniz durumunda Osman Hamdi Bey’in yaratıcılık dolu sanat anlayışından izleri gözlemleyebilirsiniz.
Çok daha geçmişe 14. yüzyıla kadar zamanda kaybolmak istiyorsanız. Kartepe’nin tarihi güzellikleri içerisinde sizin için de uygun tarihi dokular var. Osmanlı devletinin ilk kaptan-ı deryası olan Karamürsel Bey, aynı zamanda ilk gemi inşaat mühendisidir. Karamürsel Bey, kendi adını alan bugünkü Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde devasa bir tersane ve deniz üssü inşa etmiştir.
Sanat, mimari ve denizcilik alanındaki yetenekleriyle fark yaratan Karamürsel Bey’in mezarı da ismini verdiği Kocaeli ilçesindedir. Kartepe’nin tarihi güzellikleri listenize ilk amiralimizi ziyarette bulunma deneyimini eklemenizi öneririz. 1329 senesinde vefat ettiği düşünülen Karamürsel Bey’in mezarını ziyaret etmek istiyorsanız Kartepe ilçe merkezinden yaklaşık olarak 50 km seyahat etmeniz gerekiyor.
Green Park Kartepe Otel konaklamalarınızda Karamürsel Bey’in anısını tazeleyerek doğanın eşsiz coşkusunu tarihle bütünleştirmek için sadece 1 saate ihtiyacınız var. Tesisten yaklaşık olarak 1 saat içerisinde Karamürsel Bey’in mezarına ziyarette bulunabilirsiniz.
Kartepe’nin benzeri olmayan oksijen dolu doğasında çıkacağınız yolculukta tarihi mekanların tarih kokan dokusunu keşfetmeyi sürdürmek istiyorsanız bir diğer uğrak noktanız için önerimizi Hikmetiye Camii olacak. 1880 yılında Sultan II. Abdülhamit’in eşinin ölümüyle yaptırılan Hikmetiye Camii, Kartepe ziyaretlerinizde keşfedebileceğiniz tarihi güzellikler arasında.
Cami her ne kadar 1880 yılında inşa edilmiş taze bir tarihi eser olsa da 1970’li yılların başında restore edildi. Hikmetiye’ye ulaşım sağlayabilmeniz için Kartepe ilçe merkezinden yaklaşık olarak 40 kilometrelik yolu kat etmeniz gerekiyor. Kocaeli’nin Derbent ilçesinde yer alan Hikmetiye Camii’ne şehir merkezinden Derbent’e düzenlenen toplu taşıma araçlarını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.