Kuruluşu taa milattan önce 7. yüzyılın başlarına kadar dayanıyor Phaselis bölgesinin.. Lacious'un önderliğinde Phaselis'e ulaşan kolonistler bir rivayete göre burada yerli bir çobanla karşılaşıyorlar ve çobana yerleşmek istedikleri bu toprak için kurutulmuş balık mı yoksa arpa ekmeği mi istersin diye soruyorlar.. Kurutulmuş balık istediğini söyleyen çoban bölgede bir kahraman olarak anılmaya başlıyor ve ona her yıl kurutulmuş balık kurban ediliyormuş.. 4. yüzyılın ilk yarısında bölge Akdeniz'deki stratejik konumunun sağladığı avataj sayesinde önemli bir ticaret limanına dönüşmüş. Bu dönemlerinde çok fazla korsan istilasına uğrayan bölge, Anadolu Selçuklu hakimiyetinden sonra ise günümüzdeki halini almış..
Her köşesiyle büyüleneceğinize emin olduğum bu bölgede 3 tane harika plaj bulunuyor. Antik kentin içinde bulunan limanlar Kuzey, Güney ve Merkez limanı olarak 3'e ayrılmış.. Hepsi birbirinden güzel, birbirinden etkileyici! Eğer araçla giriş yapıyorsanız sizi ilk karşılayacak liman Kuzey Limanı oluyor. Biraz ilerisinde Merkez Liman ve son olarak da Güney Lİmana ulaşabiliyorsunuz.. Plajların herhangi bir sahibi olmadığından bölgede şemsiye ve şezlong tabi bulunmuyor. Hem yemyeşil ağaçların gölgesine sığınmak varken ne şemsiyesi, ne şezlongu yahu! :) Hadi o zaman bu birbirinden eşsiz plajları size detaylıca anlatmaya başlayayım;
Kuzey Limanı
Tertemiz, çarşaf gibi bir deniz.. Çakılları olsa da güzelliğinden asla ödün vermeyen, kentin ikinci büyük limanı burası. Araçla gelinmesi de oldukça kolay olan bu limanda denizin ve güneşin tadını çıkarırken aynı zamanda piknik yapabilirsiniz..
Merkez Limanı
İşte burası benim favorim! Ayağınızı suya attığınızda neden favorim olduğunu anlayacaksınız.. Su resmen çarşaf! Ve sıcacık! Evet yanlış okumadınız, etrafını saran yuvarlak taşlarla, turkuaz rengi sıcacık suyuyla, envai çeşit deniz canlılarıyla bu liman aradığınız cennetin yeryüzündeki karşılığı olabilir! Burada yüzerken aslında bir antik kentin üzerinde yüzdüğünüzü çıplak gözle görebiliyorsunuz.. Yorulup kulaç atmayı bıraktığınızda ne kadar derinde olursanız olun su öyle berrak ki ayağınızın altındaki kocaman kalıntıları şnorkelsiz net bir şekilde seyredebilmeniz mümkün.. Kendinizi 9000 yıllık antik bir kentin sularına bırakmak kadar güzel daha ne olabilirdi ki zaten?
Güney Limanı
Burası diğer limanlara göre daha kalabalık ve ilgi çekici diyebilirim. Ama eğer ben sessizlik arıyorum, dalga sesleri eşliğinde kitabımı okumak, sakinlikte huzur bulmak istiyorum derseniz Kuzey ve Merkez limanlarını tercih etmenizi öneririm. Genelde turistlerin çok fazla tercih ettiği Güney Limanı'nı diğerlerinden ayıran bir diğer özellik ise duş, wc gibi seçenekleri içinde barındırıyor olması.. Ama yine de bana sorarsanız cevabım Merkez Liman..
Eh madem denizin, güneşin tadını doyasıya çıkardık, artık antik kente kendimizi atma vakti! Geçmişte antik kentin ana yolu olarak kullanılmış olan Liman Caddesi'ne adım atmakla başlayabiliriz keşfe, çünkü bu cadde Orta ve Güney Liman'ı birbirine bağlamasıyla meşhur..
Zamanında kenti ziyaret etmek için gelen Hadrianus'un onuruna yapılan Agora bölgesi'nden geçerken sağınızda ve solunuzda çeşitli heykeller karşılayacak sizi.. Bunların her birini fotoğraflamak muazzam bir zevk olabilir! Ve yolculuğumuza devam ettikçe Antik Tiyatro'yu göreceğiz. Kocaman, devasal, büyüleyici bir tiyatro alanı! Hemen ilerisinde meşhur Zeus Tapınağı ve hamamlar da mutlaka görülmesi gereken diğer önemli yapıların başında geliyor diyebilirim.. Tabi bir de zamanında kentin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış su kemerlerini görmeden dönmek olmaz..
Kentin sonuna yaklaştığımızda ise Athena, Hermes, Hestia tapınaklarının bulunduğu Akropol alanında vakit geçirebilir, antik kalıntıları fotoğraflayabilirsiniz..
Bu her yanı buram buram tarih kokan kente gelebilmek biraz emek istiyor diyebilirim.. Ama inanın o yollara kesinlikle değecek! Öncelikle Antalya'ya gitmeniz gerekiyor. Rota sırasıyla Kemer'e ve yaklaşık 13 km sonra ise Phaselis'e doğru gidiyor.. Eğer özel aracınızla geliyorsanız kentin girişinde otopark bulunduğunu da söylemeliyim. Özel bir aracı olmayanlar için ise Antalya Kavşağı'ndan Phaselis'e giden araçlar sizi antik kente götürüyor.
Phaselis'te konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Kemer Otelleri içinde yer alan Phaselis bölgesinin doğayla içiçe geçmiş sayısız konaklama alternatifi vardır. Tekirova Otelleri'nden birine rezervasyon yaptırarak Phaselis'e en yakın konumu seçmiş olabilirsiniz. Bunun dışında Çıralı bölgesinde pansiyonları veya Olimpos Bungalow Evleri'ni de tercih edebilirsiniz. Börtü böcekten herhangi bir korkunuz yoksa doğa içinde bungalow evlerde kalabilirsiniz. Daha konforlu ama aynı zamanda doğa içinde bir yer isterseniz Tekirova'da kalmanızı tavsiye ederiz. TatilEksper Tekirova konaklama seçeneklerine gözatmanız faydanıza olabilir.