1. Bu medeniyetler bölgesi Balkanları ziyaret etmek için tabi ki ilk sebebimiz Balkanları oluşturan bir çok ülkenin Türkiye vatandaşlarından vize istemiyor olması!
2. Çoğunluğu Müslüman halktan oluştuğu için Türklere karşı oldukça yardımsever ve sıcakkanlılar..
3. Ülke ekonomisi genel olarak skalanın altında olduğundan her şeyin fiyatı daha uygun.. Böylece çok fazla harcama yapmadan bir çok tarihi yapıyı ve önemli yerleri ziyaret etme imkanı bulabiliyorsunuz..
4. Avrupa’nın en büyük doğal kaynağına ve şelalesine ev sahipliği yapması sebebiyle muhteşem bir doğaya sahip.. Şehrin gürültüsünden kaçıp huzur yolculuğuna çıkmak isteyenler için doğru tercih..
5. Paylaştığımız bir çok ortak nokta var Balkanlar ile.. Osmanlı’nın yaklaşık 500 yıl boyunca hakimiyet kurduğu bu topraklarda adım attığınız her yerde kendi tarihinizden izler bulabilmeniz mümkün..
6. Özellikle benim gibi hamur işi yiyeceklere bayılanlar için tam anlamıyla bir cennet! Sadece Balkan yemeklerini tatmak için bile yola çıkan arkadaşlarım oldu..
7. Tarihi açıdan bize ne kadar yakın olduğundan bahsetmiştim.. Ama yalnızca tarihi açıdan değil, coğrafi açıdan da öyle! Balkan ülkeleri ile aramızda yalnızca Bulgaristan var, o da olmasa tek otobüsle Balkanlardayız!
8. Küçücük bir alana kocaman hatıralar sığdırmış bir bölge.. Birbirinden bağımsız bir çok olaya ev sahipliği yapmış, dolayısıyla tam bir canlı tarih müzesi..
9. Özellikle Sırbistan bölgesi eğlence hayatı anlamında oldukça aktif, ve en önemlisi diğer yurt dışı ülkeleri gibi pahalı değil, sudan ucuz!
10. Ve son olarak Makedonya bölgesinde düzenlenen festivaller için bile Balkan turu yapmaya değer!
Gelelim en eğlenceli kısma, artık Balkanlardayız! Sıra Balkanları keşfetmekte, hadi başlayalım o zaman!
1. Yunanistan: Antik Yunan’a kadar uzanan köklü tarihi ile tam bir kültür cenneti olan Yunanistan’da başkent Atina’yı, Mykonos adasını, Byzantine Müzesi’ni ve Akropolis Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin..
2. Bosna Hersek: Özellikle II. Dünya Savaşı’ndan kalan izleriyle dikkat çeken bu ülke ise tarih severlerin gezmeye doyamayacağı kadar köklü bir geçmişe sahip.. Bölgede II. Dünya Savaşı’nı simgeleyen ve ateşi asla sönmeyen Sönmeyen Ateş Anıt’ı, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Mostar Köprüsü, iç savaş zamanından kalma Umut Tüneli ve Kravitse Şelaleleri mutlaka görülmesi gereken önemli yerlerden..
3. Sırbistan: Yine diğer Balkan ülkeleri gibi tarihiyle kendinden oldukça söz ettiren Sırbistan’ın Belgrad bölgesinde bulunan Aziz Sava Katedrali, Nikola Tesla Müzesi, Taş Meydan, Sırbistan Ulusal Müzesi ve St. Mark’s Kilisesi’ni kesinlikle görmenizi öneririm..
4. Hırvatistan: Adriyatik’in İncisi olarak bilinen, birden fazla adacıktan oluşan masmavi bir Balkan ülkesi daha.. En iyi korunmuş Orta Çağ kentlerinden biri olan Hırvatistan’ın 13. Yüzyıldan kalma şehir duvarları, tarihi yapıları ve müzeleri görülmeye değer..
5. Romanya: Başkenti olan Bükreş’in “ Küçük Paris “ olarak anıldığı Romanya, ilk insan fosillerinin keşfedildiği bölge olmasıyla ve Dracula’nın şatosuna ev sahipliği yapmasıyla görülmesi gereken bir diğer Balkan ülkesi.. İçinde Çingene kültüründen de derin izler bulabileceğiniz ülkede Transilvanya bölgesinde düzenlenen festivallere katılabilir, tarihi yapılarını keşfe çıkabilirsiniz..
6. Karadağ: Ve doğa düşkünleri için büyüleyici güzellikteki kumsalları ve manzarasıyla muazzam bir güzellik, Karadağ.. Geçmişte bir çok ünlü imparatorluğa da ev sahipliği yapmış olan Karadağ, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan güzellikleriyle mutlaka keşfedilmeli..
7. Bulgaristan: Rumlar, Bizanslılar, Romalılar ve Slavlar gibi bir çok farklı kültürün izini barındıran Bulgaristan Avrupa’nın en şehirlerine sahip olması nedeniyle caddelerinden sokaklarına her yanıyla keşfedilmeyi bekleyen güzelliklere sahip.. Özellikle bölgede bulunan Aleksander Nevski Katedrali ve Sofya Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka gezmenizi öneririm..
Bana kalırsa Balkan turuna çıkmak için en güzel ve en verimli zamanlar son bahar ayları.. Özellikle Eylül-Ekim döneminde Balkanlar bir başka güzel oluyor çünkü.. O tarihi sokaklar sonbaharın turuncu tonlarıyla birleşince öyle bir hal alıyor ki.. Ama ben günlük güneşlik bir Balkan seyahati gerçekleştirmek istiyorum diyenlerdenseniz Mayıs gelir gelmez toplayın bavulu çıkın yola derim! Şimdiden iyi yolculuklar! Bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın!