Bilinmeyenleriyle bütün ilgiyi üzerine çeken bir şehir Kapadokya.. Derin tarihinin yanısıra oluşumuyla da kulaktan kulağa bir masal gibi yayılan, görsel şölenlerin en büyüğüne ev sahipliği yapan, yazı ayrı kışı ayrı güzelliğe sahip bir bölge.. Gelin birlikte Kapadokya nasıl oluşmuş, bu köklü tarihinden ne izler taşıyormuş bu şehir görelim..
İlk olarak Asurluların ayak bastığı bu bölgede ilk ticari örgütlenme de yine Asurlular tarafından Hattuşaş ve Küllütepe bölgelerinde kurulmuş.. Bizim " Kapadokya Tabletleri " olarak adlandırdığımız eski çivi yazılı metinlerde evlilikle ve ticaretle ilgili yazıların bulunması sebebiyle Anadolu'da yazının ilk görüldüğü dönemin Asurlular dönemi olduğu bilinmekte.. Ayrıca bir yaratıcıya tapma ve tapınma gibi inançları da Anadolu'ya taşıyan halkın Asurlular olduğunu söylemeliyim. Sonraki yıllarda ise bölge Perslere, Hititlere ve Bizans İmparatorluğu'na bile tanıklık etmiş.. İşte bu yüzden üzerinde sayısız medeniyetin, birbirinden değişik kültürlerin izini taşıyor bu gizemli şehir..
Attığınız her adımda farklı bir medeniyetin içerisinde kaybolacağınız bu tarihi bölgede yapılacak onlarca şey var.. Fakat ben sizlerle yapmayı en çok sevdiğim ve mutlaka yapmanız gerektiğini düşündüğüm 7 aktiviteyi paylaşacağım, üzerine eklemek isteyenleriniz olursa hiç durmayın! Zira bu güzelim şehre gelmişken aklınıza ne geliyorsa yapmadan dönmemeli!
1. Peri Bacaları'nı Ziyaret Etmek
Doğanın bir mucizesi sonucunda günümüzdeki hallerini alan Peri Bacaları'nı mutlaka yakından görün! Dokularını, yapılarını inceleyin.. Nasıl oluştuklarına dair fikirler edinin, ve Peri Bacaları eşliğinde manzarayı seyretmeyi de sakın ha unutmayın!
2. Tarihi Yerleri Gezin
Göreme, Avonos ve Ürgüp'ün altını üstüne getirin! Evet, çok ciddiyim.. Birinde Hititleri, birinde Osmanlıyı, öbüründe Selçuklu'yu bulabileceğiniz bu bölgeleri doyana kadar gezin.. Araştırın, hikayelerini öğrenin.. Sonra bir daha kafanızı kaldırıp bir daha bakın bu yerlere, ve sonra bir daha..
3. Balon Turu Yapın
Buraya kadar gelmişken Balon Turu yapmadan dönmek büyük eksiklik olurdu! O yüzden bir gününüzü mutlaka Balon Turu'na ayırın ve gökyüzünden Kapadokya Vadileri'ni seyretmenin, muazzam fotoğraflar çekmenin, Peri Bacaları'na tepeden bakmanın tadını çıkarın!
4. Kapadokya'nın Yer Altı Şehirlerini Keşfedin
Herkesin bilmediği bir şey bu, toplanın! Kapadokya'da tam 36 adet yer altı şehri olduğunu biliyor muydunuz? Savaştan kaçan halkın sığınmak için inşa ettiği yerin altındaki bu ufak sığınakları mutlaka ziyaret edin..
5. Kapadokya Lezzetlerini Tadın
Buralara kadar gelmişken İç Anadolu'lu teyzelerin maharetli elleriyle hazırladığı o muazzam ev yemeklerinin tadına bakın.. Ve tabi bir de meşhur Testi Kebabı'nı tatmadan sakın dönmeyin!
6.Avonos'ta Kilden Çömlek Yapın
Bir tür terapi bile sayılan çömlek yapımını denemek için tam yeri! Bir çok sanatçıya da ilham olan kil ile kendi çömleğinizi yapın.. Hem böylece Kapadokya'dan ayrıldığınızda size buradan hatıra kalacak ve kendi el emeğiniz olan bir eşyanız olmuş olur!
7. Fotoğraf Çekin
Attığınız her adımda fotoğraf çekin! Kaldırın kafanızı, ne görüyorsanız çekin! Balonları, Peri Bacalarını, tarihi yapıları, Kapadokya'nın o masal misali manzarasını, taşını toprağını mutlaka ölümsüzleştirin.. Ve tabi kendi fotoğrafınızı çekmeyi de asla unutmayın!
Cevap veriyorum, tabi ki İlkbahar ve Sonbahar! Neden mi? Çünkü Kapadokya'da gezilecek o kadar çok yer var ki, gezerken sıcaktan pişmek ya da soğuktan donmak istemeyiz diye düşündüm.. İşte bu yüzden benim size önerim bu iki mevsimde düşün yollara.. Ama tabi kar manzarası düşkünleri için buraların kışın harika manzaralara ev sahipliği yaptığını söylemeden de geçmeyeyim.. Diyorsanız ki ben şömineli taş evimde oturup Peri Bacalarını seyre dalmak istiyorum, o zaman soğuk hava size vız gelir vız! Hem zaten bunca güzelliği görmek için her şeye değer.. Azıcık üşüsek ne olur ki..