Roma döneminden kalan mozaikleriyle günümüze kadar ulaşabilen muazzam bir antik kent burası.. Zeugma.. Milattan önce 300'lü yıllarda I. Selevkos Nikator'un
Selevkeia Euphrates isimli bir kent kurması ve daha sonra tam karşısına eşi Apama'nın adıyla ikinci bir kent kurup kentleri birbirlerine köprüyle bağlamasıyla Zeugma kenti oluşmuş.. Kulağa mitolojik bir hikaye gibi geliyor öyle değil mi? Ama hepsi gerçek, bakın bu kentin başına daha neler gelmiş kısaca bahsedeyim; kent en parlak çağını Roma döneminde yaşamış. Buraya kadar her şey yolunda.. Daha sonra Sassani Kralı I. Şapur Zeugma'yı ele geçirerek yakıp yıkmış.. Bu yıkımdan sonra eski ihtişamına bir daha hiç erişemeyen Zeugma Antik Kenti, bölgede yapılan kazılar sonucunda bulunan mozaikleriyle " Mozaik Kent " lakabını almış..
Zeugma'da Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Önemli Yapı..
Fırat Nehri'nin en sığ bölgesinde bulunan bu antik kent, döneme ait bir çok kalıntıyı içinde barındırıyor olmasıyla ülkemizde ve dünya müzelerindeki ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmekte! Hatta bu kentin Anadolu'da bulunan diğer antik kentlerden daha önemli ve ilgi çekici olmasının altında da bölgede gelişen heykeltraşlık sebep oluyor diyebiliriz.. Hadi o zaman Zeugma'nın bu dillere destan kalıntılarını yakından inceleyelim;
Ares ( Mars ) Heykeli
Romalılar için en önemli tanrılardan biri Ares'i simgeleyen, ve aynı zamanda gücün ve bereketin simgesi olduğu söylenen Ares Heykeli kesinlikle bölgedeki en ilgi çekici kalıntılardan bir tanesi! Bir buçuk metre uzunluğuna sahip bu bronz heykel yaklaşık 2000 yıl boyunca toprağın altında kaldıktan sonra çıkarılıyor ve sergilenmeye başlıyor.. Buna büyüleyici denmez de ne denir siz söyleyin..
Mozaikler
Bölge " Mozaik Şehir " lakabını öyle hak ediyor ki! Başınızı nereye çevirseniz birbirinden güzel mozaik kalıntılarla karşılaşıyor ve şaşkınlığınızı gizleyemiyorsunuz.. Bunların belli başlı olanları ise şunlar;
Poseidon - Oceanos - Tethys Mozaikleri : Deniz tanrılarının yer aldığı bu mozaiklerin bulunduğu bölgenin ya yemek odası olarak ya da havuz olarak kullanıldığı düşünülmekte. Mozaiğin en üstünde Hippocam adındaki ön tarafı at, arka tarafı balıktan meydana gelen yaratığın üzerinde duran Poseidon bulunuyor.. Mozaiğin alt bölümlerinde ise diğer bir deniz tanrısı olan Oceanos ve dişiliğin simgesi Tethys'i görebilirsiniz.
Çingene Mozaiği : İşte bu en bilinen mozaik! Bir çok kaynağa göre yer tanrısı olan Gaia olduğu iddia edilen bu mozaik adeta kentin simgesi haline gelmiş bulunmakta.. Çingene kızlarını anımsattığı için adına " Çingene Mozaik " denmiş..
Zeugma Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Evet, gelelim bu güzeller güzeli mozaik şehrine nasıl geleceğimize! Antik Kent Gaziantep'e 10 km uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle öncelikle bulunduğunuz konumdan herhangi bir hava yolu şirketini kullanarak Gaziantep'e uçup, oradan da geri kalan 50 kilometrelik yolu tamamlamalısınız. Nizip otobanı üzerinden Antik Kent'e ulaşım sağlayabilirsiniz..
Zeugma Antik Kenti Giriş Ücretleri Ve Ziyaret Saatleri
Dünya'nın her yerinden büyük ilgi gören bu Antik Kent'i Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaret edecekseniz 08.00 - 18.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Kasım ve Mart ayları arasında ziyaret gerçekleştirecekseniz ise saatler 09.00 - 17.00 olarak değişiyor. İstediğiniz günlerde giriş yapabileceğiniz müzeye girişte yalnızca 10 tl vererek bu mükemmel güzellikleri inceleme fırsatı bulabiliyorsunuz! Ve tabi Müze Kartı olanlar için giriş ücretsiz!