Milattan önce 315 yılında Makedonya Kralı Kassandros tarafından kurulan ve Makedonya Krallığı'nın yıkılması ile Roma Cumhuriyeti egemenliği altına giren şehir, 1387 yılında Osmanlı egemenliği altına girmiş ve 1912 Balkan Savaşları'na kadar Osmanlıların eline kalmıştır. 1912 yılında Yunanistan'ın yönetimi tekrar ele geçirmesi ile büyük mübadeleler atlatan şehir, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğduğu şehirdir. Tarih boyunca gelenek, kültür ve doğal olayların etkisi ile şekillenen şehir, günümüzde de oldukça popüler destinasyonlardan biridir. Birden fazla farklı medeniyete ev sahipliği yapan Selanik'te Osmanlı, Roma ve Yahudi yapıları görebilmek mümkündür. Hiç bir zarar görmeden günümüze kadar gelmeyi başarmış bu yapılar aynı zamanda şehrin mimarisini etkilemekle kalmamış, sanat anlayışını, mutfağını ve edebiyatını da etkilemeyi başarmıştır. Birbirinden leziz yemekleri, sergileri ve müzeleri, her daim canlı olan gece hayatı, uygun fiyatlı yaşam standartları ve kadim doğası ile mutlaka görülmesi gereken bir şehir olan Selanik'i gelin biraz daha yakından tanıyalım..
Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanan ve aynı zamanda şehrin ana meydanı olan Aristotelous Meydanı, 1917 yılında şehrin neredeyse tamamını yok eden yangın felaketi sonrasında şehir içerisindeki çarpık kentleşmeyi önleyecek yeni bir şehir planlaması içinde tasarlanmıştır. 1918 yılında başlanan inşa süreci yaklaşık 1950'li yıllarda son bulmuş ve bölgede bulunan bir çok bina zaman içerisinde yenilenmiştir ve meydan oldukça heybetli bir görünüme sahiptir. Üç tarafı görkemli binalar ve rengarenk caddelerle çevrili olup Selanik'in en popüler meydanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. İnşa edildiği zamandan bu yana çeşitli festivallere, etkinliklere, sergilere, mitinglere ve çeşitli kutlamalara ev sahipliği yapan bölgede aynı zamanda bir çok banka, iş yeri, restoran, kafe ve mağaza bulunmaktadır. Hangi mevsimde giderseniz gidin gündüzleri oldukça canlı ve geceleri hareketli olan eğlence hayatı ile sizi karşılayacak olan bölge aynı zamanda rengarenk pazarları ile de Selanik Turları'nın en önemli destinasyonlarından biridir.
Şehrin sembollerinden biri olan ve Zafer Bulvarı, Milli Savunma caddeleri ve Pavlou Mela kavşağında yer alan Beyaz Kule, II. Murad döneminde 1430 yılında Selanik ele geçirildikten sonra Osmanlılar tarafından Eski Bizans Kulesi'nin yerine yapıldığı söylenmektedir. Osmanlı egemenliğinde savunma amacının dışında zindan ve çeşitli işkenceler için de kullanıldığı bilinen kulenin Mimar Sinan'a ait olduğu söylenmektedir. Özellikle 1826 yılında II. Murat'ın yeniçerilere karşı kulede gerçekleştirdiği katliam sebebiyle işkence yuvası olarak da anılan bölge bu nedenle " Kanlı Kule " olarak da bilinmektedir. 1912 yılında 1. Balkan Savaşları sırasında şehir yeniden Yunanlıların eline geçtikten sonra kule beyaza boyanmış ve sembolik olarak da olsa bu kötü namından arındırılmaya çalışılmıştır. Daha sonraki zamanlarda bölgede yapılan restorasyonlar sonucunda kulenin çevresinde bulunan diğer yapılar kaldırılmış ve kule bugünkü haliyle tek başına kalmıştır. Aynı zamanda kule, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu koruma ödülüne layık görülmüştür.
Ve son olarak Kültür Turları'nın da önemli destinasyonlarından biri olan Agia Sofia Kilisesi, aynı zamanda Selanik'in en popüler ve en büyük kilisesidir. 8. yüzyılda İstanbul'da Ayasofya'nın tasarımı örnek alınarak inşa edilen kilise, 1205 yılında şehrin Haçlı Seferleri sürecinde Venedik egemenliğine geçmesi ile katolik katedraline dönüştürülmüştür. 1523 yılında ise Osmanlı egemenliği altında Müslümanların merkez camisi haline gelmiştir. 1912 yılında Selanik'in Yunanistan egemenliği altına dönmesinden sonra tekrar Hristiyanlara iade edilen yapıda 1917 yılında büyük bir yangın çıkmış ve çıkan yangın sonucunda kiliseye ait bir çok yapı tahrip olmuş, zaman içerisinde ise restore edilmiştir. Binanın görüntüsü haç şeklinde olup Orta Bizans devrini yansıtan bir mimariye sahiptir. Kilisenin kubbesi ise İsa'nın göğe yükselişini temsil etmektedir. 1988 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran yapıya giriş ise ücretsizdir.
Türkiye'den Selanik'e ulaşım sağlamanın 3 farklı yolu bulunmaktadır. Bir çok farklı firmanın aktarmalı ya da direk uçuşları sayesinde Selanik'e ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan 1 saat 20 dakikalık bir uçuş ile bölgeye ulaşmanız mümkündür. Şehir içerisinde ulaşım sağlarken ise her yer birbirine yürüme mesafesinde bulunduğundan toplu taşıma kullanmadan da istediğiniz bölgeye gidebilirsiniz. Yürümeyi sevmiyorsanız ve toplu taşıma kullanmak istiyorsanız tramvay, metro gibi farklı ulaşım ağlarını kullanabilirsiniz. Bunlar dışında ise taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava alanından şehre ulaşmak için ise Selanik'te bulunan Makedonya Uluslararası Hava alanından 78 numaralı otobüs ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs biletlerini ise şöforlerden ya da sokaklardaki elektronik cihazlardan temin edebilirsiniz. Biletler 70 dakika boyunca geçerlidir ve günlük ve haftalık olarak bilet satışı bulunmaktadır. Şimdiden iyi tatiller!