Eski adı Siyam olan Tayland, Güneydoğu Asya ülkelerinden biridir. Asya’nın en turistik kentlerinden biri olan Bangkok, aynı zamanda Tayland’ın başkentidir. Ülke ana kara parçasıyla birlikte Andaman Denizi ve Tayland Körfezi üzerinde yer alan adalardan meydana geliyor. Laos, Kamboçya, Myanmar ve Malezya ile sınır komşusu olan ülkenin resmi dili Tayca’dır. Resmi dini Budizm olan ve Budist tapınaklarla donatılmış Tayland kentlerinde, kültürel ve sosyal ahengi de hemen hissedebilirsiniz. Budizm öğretisinden edindikleri hoşgörü ve yaptıkları meditasyonlar sayesinde olsa gerek, bireylerin toplumda ötekileştirme ve dışlanmaya maruz bırakılması dünyanın pek çok yerine göre daha azdır. Taylandlılar ülkelerini özgür ülke manasına gelen Prathet Thai ismiyle adlandırıyor çünkü tarihleri boyunca herhangi bir devlete sömürge olmamış Tayland. Genel olarak tarım ve balıkçılıkla geçinen ülke, Uzak Doğu Turları arasında oldukça popülerleşiyor ve ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’den Tayland’a uçuş süresi yaklaşık dokuz saat ve arada beş saatlik zaman farkı var. Yıllık ortalama sıcaklığı 30 derece olan Tayland, tropikal iklime sahiptir. Kasım ve şubat ayları arasında muson yağmurlarının azalması ve nem oranının düşmesinden dolayı sıcaklar diğer aylara göre daha az bunaltıcıdır. Ağustos ve eylül ayları da ülkenin en çok yağış aldığı zamanlardır. Tayland’ı ziyaret etmek konusunda kararlıysanız ve Uzak Doğu kültürünü merak ediyorsanız, Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un birkaç filmini izlemenizi tavsiye ederim. Kendisi günümüzün özgün yönetmenlerinden olup Altın Palmiye sahibidir.
Tayland birçoğumuzun gidilecek yerler listesinde tik atılmayı bekleyen bir ülke aslına bakarsanız. Peki, Tayland’a neden gitmek istiyoruz ve ne zaman gitmeliyiz? Ekvatora yakın bir ülke olan Tayland’da tropikal iklim hakimdir bu da demek oluyor ki yıllık sıcaklık ortalamaları 30 derecenin üstündedir ve nem oranı çok yüksektir. Tayland’a kesin gidilmez diyebileceğimiz bir zaman aralığı yok fakat muson yağmurlarına yakalanmak istemiyorsanız, kasım ve şubat ayları arasında gidebilirsiniz. Yine de Tayland’ın farklı bölgelerini ne zaman ziyaret edebiliriz, bakalım. Seyahatinizi Bangkok ve Orta Tayland’a planladıysanız, en çok yağışı mayıs ve ekim ayları arasında alıyor ve sıcaklık ortalaması yıllık 30 derece oluyor. Hava genelde bulutlu ve yağışlar öğleden sonra başlayıp kısa sürüyor. Bangkok’a gitmek isterseniz, Bangkok Turlarına mutlaka göz gezdirmelisiniz. Güney Tayland’da iklim bölge içerisinde ciddi değişiklikler gösterebiliyor. Phuket, Krabi, Koh Phi Phi’nin de yer aldığı Tayland’ın güney batısı, aralık ve nisan ayları arasındaki dönem az yağış alıyor. Yılda iki yağış dönemi bulunuyor fakat siz yağışlı beklerken hiç yağış olmayabilir ya da tam tersi bir durum yaşayabilirsiniz. Pek belli olmuyor anlayacağınız. Tayland’ın kuzey bölgesi için kesin bir yağmur dönemi bulunmamakla birlikte nisan ve mayıs aylarında sıcaklar 35 dereceye kadar çıkıyor. . Kısacası ülkenin her köşesi farklı bir kültürel ve coğrafi zenginlik içeriyor. Sizin de Tayland’a gidesiniz geldiyse Tayland Turlarına mutlaka göz gezdirin derim.
Tayland’da tropikal iklimin hakim olduğunu söylemiştik fakat endişelenmenize gerek yok. Himalayalar’dan esen Muson rüzgarlarıyla serin hissetmeniz mümkün ya da sizi bunaltacak kadar sıcak olmayacağını söyleyebiliriz. Tayland’a giderken her ihtimale karşı yanınızda yağmurluk bulundurmanızı tavsiye ederim. Yağmur yağarken bile yapabileceğiniz pek çok aktivite var çünkü!
Gülücükler ülkesi Tayland’a gitmeden önce valizinize bir böcek ilacı koymanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bunun nedenini Tayland’a birkaç saat geçirdikten sonra daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Bir başka önemli nokta Tayland’da herhangi bir Tay’ın kafasına dokunmamanız gerektiği bilgisini vermem çünkü Thai kültüründe kafa kutsal sayılıyormuş bundan dolayı kafalarına dokunulmasını bir çeşit saygısızlık olarak düşünüyorlarmış Taylandlılar. Ülkede bir diğer kural istendiği zaman ayakkabılarınızı çıkarmaktır yani evlerde, restoranlarda veyahut küçük dükkanlarda bazen ayakkabılarınızı çıkarmanız istenebilir. Son olarak,Tayland kültüründe yer alan wai selamını bilmeniz de hoş olabilir. Bu Hindistan’daki namaste selamının benzeridir ve elleri dilek tutar biçimde birleştirip çeneye yaklaştırarak yapılır.
Yüzen pazarları, cıvıl cıvıl sokakları, ihtişamlı sarayları ve Budist tapınaklarıyla ünlü bir kent olan Bangkok’u görmelisiniz. Eski Siyam yeni Tayland kültürünü tanıyabileceğiniz harika bir yer olan Bangkok’da Tay yemeklerini denemeyi de es geçmeyin. Tayland’ın en yüksek dağlarına çıkmak için Chiang Mai’ye gidin. Burada fil bile yıkayabilirsiniz, oldukça ilginç bir deneyim olsa gerek! Ülkenin en büyük adası Phuket’i ziyaret edebilirsiniz. Burada oldukça keyifli bir tatil yapma şansınız var. Kısacası Tayland’da her nereye giderseniz gidin, oldukça ilginç ve heyecanlı bir gezi sizi bekliyor. O halde, hadi gidelim!