Bir öğrencinin on dakikalık bir teneffüs süresi kadar hızlı geçen tatil zamanlarımız yaklaşıyor. Güneş yavaş yavaş tenimizi yakmaya başlıyor. Biz de acaba nereye gitsek, hangi plajın kumsalı ince kum, nerenin suyu daha temiz gibi araştırmalara başlıyoruz. Sizi hiç yormayalım, işte Türkiye’de gidebileceğiniz en güzel altı plaj!
Marmaris’e yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Turunç’ta yer alan Amos Koyu ve Plajı aslında eski bir Roma kentidir. Günümüzde Helenistik Dönem’den pek çok kalıntı çıkarılmaya devam bölgede tarihin, eşsiz mavi ve yeşille buluşmasını Amos Antik Kenti’nde dolaşırken deneyimleyebilirsiniz. Kentteki baş tanrı Apollon olarak anıldığı için tepede yer alan tapınak da Apollon adına inşa edilmiştir. Turunç ve Kumlubük arasında yer alan Amos Koyu’nun denizi oldukça temizdir. Plajı kumdan oluşan sahilde yer alan değişik renklerde çakıl taşları da bulunuyor. Yaz dönemlerinde anı olması için pek çok kişiyi bu çakıl taşlarından toplarken görebilirsiniz. Yaz sezonunun hareketli dönemlerinde oldukça kalabalık olan bu plaja Marmaris Otellerinden rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Datça’da yer alan Ovabükü ve plajı, Hayıtbükü’nün karşısında konumlanır. Hayıtbükü’ne karşı daha geniş bir koy olması ve ufuk hattının Akdeniz’e açılması plajı daha da ferah ve keyifli bir hale getirir. Sadece yaz aylarında değil her mevsim ayrı güzelliğe sahip koy, altı yüz metrelik bir kumsala sahiptir. Çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için oldukça güvenli bir koy olan Ovabükü’nün kumsalı kum yapısında olmakla birlikte içerisinde taş da barındırır. Ovabükü Koyu’nun çevresinde çok sayıda uygun fiyatlı kafe ve restoran mevcuttur. Nefis doğal yemekleri, gözlemeleri ve serin ayranlarıyla yüzüp acıkan misafirlerini en güzel şekilde ağırlar Ovabükü. Ayrıca Ovabükü Koyu sadece yaz aylarında değil bahar aylarında da oldukça güzel ve görülmeye değer bir yerdir.
Kaş ve Kalkan arasında bulunan Kaputaş Plajı, uçsuz bucaksız güzelliği ve koyu mavi denizi ile mutlaka görmeniz gereken plajlar arasında yer alıyor. Akdeniz’in olağan tüm güzelliklerini bir arada deneyimleyebileceğiniz Kaputaş Plajı, yerli ve yabancı tüm turistlerin ilgi odağı durumunda. Bundan dolayı da özellikle yaz sezonlarında oldukça kalabalık ve hareketli oluyor. Rengi turkuaz ve koyu mavi arasında sürekli değişen plaj kumsalıyla birlikte ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen yaratıyor. Doğal yollarla oluşmuş bir kanyon plajı olan Kaputaş’a 187 basamak merdivenden sonra ulaşıyorsunuz. İniş çıkışlar biraz zor olsa da bu harika plaja yolunuz düşerse, mutlaka uğrayın.
2006 yılında Dünya’nın en iyi kumsalı seçilen Ölüdeniz, altın sarısı incecik kumsalı ve müthiş doğal güzellikleriyle gönlümüzün şampiyonu olmaya devam ediyor. Fethiye’de bulunan Ölüdeniz’de tatil yapmak için farklı seçenekler de mevcuttur. Kampçıların en çok tercih ettiği bölgelerden biridir ve kamp yapmak için harika bir doğası vardır Ölüdeniz’in. Ayrıca Fethiye Otellerinde de konaklayabilirsiniz. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ağırlayan Ölüdeniz Plajı, yurt dışından gelen misafirler tarafından Blue Lagoon olarak bilinir. Durgun ve kademeli olarak yükselen deniz seviyesi, çocuklu ailelere ve yüzme bilmeyenlere güvenli bir tatil fırsatı sunar. Ölüdeniz adının nereden geldiği ile ilgili olarak anlatılan bir efsane vardır. Rivayet edilen odur ki, eski zamanlarda limana uzak bir yerde demirleyen gemiler sandal yardımıyla karaya çıkıp içme suyu alırlarmış. Yakışıklı bir genç ve babasının isteği üzerine karadan su almaya gitmiş fakat karada bir güzele vurulmuş. Babasının yanına dönmüş ama o günden sonra güzel kız Belcekız ve bizim yağız delikanlımız gün gelir de yeniden o limana yolları düşer diye hep beklemiş. Gel zaman git zaman bir gün yine aynı yerden geçerken bir fırtına başlamış. Delikanlı babasına karada korunabilecekleri bir yer olduğunu söylese de babası Belcekız’ın yanına gitmek için yalan söylediğini düşünmüş. Babasıyla tartışan delikanlıyı zalim babası suya atmış ardından bunu kayalardan gören Belcekız da intihar etmiş. İşte o gün bugündür ki; delikanlının öldüğü yere Ölüdeniz, güzel kızın öldüğü yere Belcekız denir.
Caretta catetta türü kaplumbağaların üreme alanı olan Çıralı Plajı, birinci derece sit alanlarındandır. Bu nedenle oldukça doğal bir çevreye sahiptir. Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı Plajı, Olimpos’un kuzeyinde yer alır. Adını yeraltından dışarı sızan metan gazından dolayı yaz kış yanan Olimpos Yanartaş’ından alan Çıralı Plajı için aynı zamanda Antik Yunan Mitolojisi’nde bir canavarın asla sönmesine izin vermediği ateş olarak bahsedilir. Hafif taşlık ve kumlu bir kumsala sahip olan plajın deniz suyun ise normalden biraz soğuktur.
Mamaris’e yaklaşık 8 kilometrelik bir mesafede bulunan İçmeler; koşuşturmadan uzak, daha sakin ve huzurlu bir yapıya sahip bir tatil beldesidir. Beldenin en meşhur plajı olan İçmeler Plajı, doğanın farklı renkleriyle harmanlar tatilinizi. Deniz paraşütü, muz, kano gibi su sporlarının da yapıldığı İçmeler Plajı’nda çevre bölgelere yapılan tekne turlarına da katılabilirsiniz.
Keyifli Tatiller!