Geleneksel taş evleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan cennet toprakları, doğal güzellikleri, coğrafi konumu, kültürel özerkliği ve kültürel yakınlığı ile kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bu Balkanların incisi sayılabilecek ülke, her yanında taşıdığı Osmanlı ruhuyla ve diğer herşeyiyle sizi kendine hayran bırakacak bir yaşayan tarih..
Büyük çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu Kosova,tarih boyunca Hun, Avar, Bulgar, Peçenek gibi bir çok medeniyete kısa süreli bir ev sahipliği yapmıştır.1444 yılında Osmanlı’ya karşı Arnavutluk ve Karadağ ile birleşen Kosova uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altında kalmıştır. 1389’da Osmanlı Devleti topraklarına katılmış olan ülke Sırp baskısı ve askeri müdahaleler sebebiyle bağımsızlığına kavuşamamış ve 1999 yılında NATO’nun müdahalesiyle Sırbistan idaresinden kurtarılmıştır. 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığını eline alan ülke bir çok siyasi mücadeleye tanıklık etmesiyle bilinmektedir.
Ülkede nemli karasal iklim görülmekle birlikte , Akdeniz ikliminin yanı sıra okyanus iklimi etkileri de görülmektedir. güneybatısında Arnavutluk Alpleri, Kuzeyinde ise Kopanik Dağları bulunan ülkenin büyük bir kısmı dağlık araziden oluşmaktadır. Ülkemizle arasında 2 saatlik zaman farkı bulunan şehrin para birimi ise Euro’dur. Resmi dili ise Arnavutça ve Sırpça’dır fakat ülke içerisinde Türkçe, Boşnakça ve Romanca’da konuşulduğuna şahit olabilirsiniz. Kullanılan priz sistemi ise C, F tipi priz sistemidir.
Gerek Osmanlı eserleri, gerekse doğal ve tarihi yapısı ile görenleri büyüleyen bir özelliğe sahip Balkanların İncisi bu ülkeye Balkan Turları 'mız ile de gelerek her yerini doyasıya gezebilirsiniz.
Özellikle Türk izlerinin en yoğun hissedildiği Balkan şehirlerinin başında gelen Prizren bölgesinde sanki kendi ülkenizdeymiş gibi hissedecek ve asla yabancılık çekmeyeceksiniz..
Kosova'nın Deçan kasabasında bulunan büyük bir Sırp Ortodoks Hıristiyan manastırı olan Visoki Decani, gezilmesi gereken en güzel turistik bölgelerden bir tanesidir. Serbo-Byzantine mimari stiliyle 1327 yılında oluşturmuş olan bu tarihi manastır, 1947 yılında Sırbistan hakimiyeti yıllarında koruma altına alınmış ve 2004 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer almaktadır.
Osmanlı mimarisinin yalnızca Kosova'da değil tüm Avrupa'daki en değerli eserlerinden biri olarak kabul edilen Sinan Paşa Cami ise yine mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeridir. Ayrıca 13. ve 14. yüzyıllarda inşa edilmiş olan Pec Patrikhanesi de Kosova Ortaçağ Anıtları'ndan biri olarak UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş olması ve Serbo-Byzantine mimarisinin en eşsiz örneklerinden biri olması ile mutlaka gezilmesi gereken oldukça turistik bir bölgedir.
Bunlar dışında ise 6. yüzyıldan kalma eski bir bazilikanın kalıntıları üzerine inşa edilen Gracanica Manastırı, Kosova'nın Osmanlı döneminden kalma yaşam tarzını simgeleyen Kosova Etnografya Müzesi ve 1948 yılında Olağanüstü Önemli Kültür Anıtı ilan edilen ve bir çok imparatorluk tarafından kullanılmış olan Prizren Kalesi (Kalaja Fortress) mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşu olan Kosova, 1999 yılında Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınmış ve 2008 yılında Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş. Bugüne kadar 112 ülke tarafından tanınan ülke, Hun, Avar, Bulgar, Peçenek, Uz gibi kavimlerin geçici ve kalıcı yerleşimlerinde önemli bir rol oynamış. Daha sonra Bizans’ın zayıfladığı dönemlerde ise Bulgarların ve Sırpların egemenliğine girmiş.
Yüzlerce Osmanlı mimarisine dayalı eserlere ev sahipliği yapan ülkenin her yapısı sanatsal bir iz taşımaktadır. Hatları, süslemeleri, renkli camları, taş ve ahşap işçiliğiyle Türk sanatının bu topraklardaki en muhteşem örneklerini sergileyen eserler Kosova turunuz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken önemli tarihi kalıntılardır.
Ayrıca bu tarihi ülke Vizesiz Turlar içinde yer alır ve vizesiz olarak ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Türk mutfağıyla oldukça benzerlik gösteren Kosova mutfağında hamurla ve et ile yapılan yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Yöresel börekleri, tatlıları, pasta ve çörekleri ile oldukça iştah açıcı bir mutfağa sahip bu ülkede Boşnak böreği en meşhur yiyeceklerin başında gelir.
Ayrıca Arnavut Kol Böreği, Boşnak mantısı, yoğurt böreği, Türk mantısı’da ülkenin en çok sevilen lezzetleri arasındadır diyebiliriz. Tamamı el yapımı olan bu lezzetleri tatmadan asla dönmemelisiniz. Ve şunu da belirtelim; Kosova’da yemeklerin öğünleri bizde olduğu gibi üç öğün değildir. Kuşluk vaktinde ve akşamüzeri olmak üzere iki vakit olan yemek öğünleri Osmanlı Devleti zamanındaki yemek usulünü anımsatmaktadır.
Kosova’nın başkenti olan Priştine ve Prizren eğlence konusunda oldukça aktif olan bölgeler olmasıyla popülerliğini korumaktadır. Bar ve gece kulüplerinin bulunduğu bu bölgeye şadırvan denilmektedir. Özellikle yaz aylarında sokaklara kadar taşan eğlenceler sabahlara kadar devam etmesiyle bilinmektedir.
Size önereceğimiz en popüler mekanlar ise renkli ve neon ışıklandırmasının yanı sıra her hafta muhakkak bir etkinliğe ev sahibi yapan ve en çok tercih edilen gece kulüplerinin başında gelen Duplex Club Pristina, ve Pristina şehrinin en eski ve en iyi barlarından biri olan Bamboo Bar olabilir.
Bunlar dışında ise Filikaqa,Bon Vivant ve Taverna Tirona’da tercih edilen mekanlardan birkaç tanesi olarak size önerimiz olabilir.
Küçük şehirlere sahip olmasına rağmen özellikle Priştine bölgesinde 14 şehir içi otobüs hattı bulunmaktadır. Ülke içerisinde gezmenin en pratik yolu ise otobüs yolculuğudur diyebiliriz.
Ayrıca 2017 yılından itibaren Priştine’de modern ve çevre dostu otobüsler de hizmet vermeye başlamıştır. Priştine bölgesinden diğer Balkan şehirlerine tren yolculuğu yapmak da bir seçenek olabilir fakat yolculuk uzun süreceği için pratik olmayacağından önermiyoruz.
Şimdi Kosava 'yı ziyaret edebileceğiniz birçok sebebiniz varken Promosyonlu Turlar 'mız arasından hemen seçiminizi yapın!