Üsküp Gezi Rehberi
Tarihi güzellikleri, muhteşem yapıları ve son derece sıcakkanlı insanları ile Makedonya'nın başkentliğini yapan eşsiz bir şehir Üsküp..
Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret akınına uğrayan şehir, özellikle 2010 yılından itibaren uğradığı değişiklikler nedeniyle oldukça fazla tercih edilen bir destinasyon haline gelmeyi başarmış bir şehir. Gerek Makedonya Meydanı'nın, gerekse Vardar Nehri üzerine inşa edilen köprülerinin güzelliği sebebi ile " Heykeller Şehri " olarak da bilinen Üsküp, aynı zamanda ülkenin kimya, metal sanayi, tekstil, kerestecilik, dericilik, basım endüstrisi gibi alanlarının da merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. Tüm bunların yanı sıra şehir tarih boyunca pek çok millete ev sahipliği yapmış olması sebebi ile farklı dilden, dinden ve kültürden bir çok insana kucak açan bir manzara sunmaktadır. Makedon, Türk, Çingene, Arnavut, Yunan, Bulgar ve Boşnak halkı başta olmak üzere tam 34 farklı etnik grup burada yaşamını sürdürmektedir.
Makedonya'nın başkenti olma özelliğini taşıyan şehrin nüfusu yaklaşık 500.000'dir ve Makedonya'nın kuzeyinde, Kosova sınırına yakın bir bölgede yer almaktadır. Şehirde genel olarak Akdeniz İklimi görülmektedir fakat ülkenin karasal bölgelerine doğru ilerledikçe tipik Karasal iklimle karşılaşabilirsiniz. Ülkemiz ile arasında 1 saatlik zaman farkı bulunan şehirde kullanılan para birimi Denar'dır. Resmi dili Makedonca'dır fakat Türkçe, Arnavutça, Sırpça ve Romanca ulusal dil olarak kabul edildiğinden bir çok kişi tarafından konuşulmaktadır. Kullanılan priz sistemi ise C ve F tipi priz sistemidir.
Üsküp'te Gezilecek Yerler
Eski bir Osmanlı kenti olarak bilinen Üsküp'te gezilecek öyle güzel yerler bulunuyor ki! Özellikle tarihe meraklı olanların kesinlikle hayran kalacağına emin olduğumuz bu şehirde modern ve geleneksel mimari birbirini kucaklıyor diyebiliriz. Birden fazla milletin kültüründen izler taşıyan Üsküp'te mutlaka görülmesi gereken yapılardan ilki son dönem Makedon mimarisinin en göz alıcı ve ilginç örneklerinden biri olan Aziz Ohrid Katedrali'dir. Sadece kubbe ve kemerden oluşan katedral, şehirdeki Meryem Ana Katedrali faşistler tarafından yakıldıktan sonra kilisenin yetersiz kalması sebebi ile 1972 yılında inşa edilmiş olması ile ünlüdür.
Bir diğer mutlaka görmeniz gereken yapı ise 15. yüzyılda Üsküp'te inşa edilen ve örneklerini Türkiye'deki bir çok şehirde de görebildiğimiz Bedesten'dir. Kapalı çarşı anlamına gelen yapının içerisinde kumaş, mücevher gibi değerli eşyalar satılmaktadır.
Popüler Turlar'ın da en gözde turistik yerlerinden biri olan Bedesten, Üsküp ziyaretiniz sırasında kesinlikle görülmesi gereken tarihi bir yapıdır.
Ve son olarak yine şehrin kültürünü fazlasıyla yansıtan, Üsküp Kalesi'nin hemen altında bulunan ve Osmanlı padişahları Yavuz Sultan Selim ve II. Beyazid'in vezir-i azamı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Mustafa Paşa Cami, 47 metre uzunluğundaki tek minareli yapısı ve bu zamana kadar hiç bir şekilde restorasyona uğramamış olması ile ilgileri üzerine çekmektedir. Bu üç destinasyon adeta şehrin tüm önemli tarihi yerlerini oluşturmakla bilinmektedir.
Üsküp'te Sanat ve Tarih
Tarihi çok eski devirlere dayanan şehir, milattan önce 7. yüzyılda Tuna boyları ve Kuzey Karadeniz'de devlet kuran İskitler tarafından ele geçirilmiş ve oldukça zorlu bir dönemden geçmiştir. Şehrin ismi "Nöbet yeri, nöbet tepesi" anlamına gelmektedir. Hisarcık Kalesi yöresinde kurulduğu bilinen Üsküp, Bizanslılar döneminde Ayayorgi Manastırı olarak da kullanılmıştır. Hisarcık kalesinin 5. yüzyılın sonlarına doğru barbarlar tarafından yıkılmasıyla Üsküp şimdiki yerinde yenide inşa edilmiştir.
Tarihte olduğu kadar sanat alanında da oldukça etkili olan şehir, özellikle çok kültürlü yapısı sebebi ile birden fazla milletten izler taşıyan eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Camilerinden katedrallerine, çeşmelerinden sokaklarına kadar her yanı buram buram tarih ve sanat kokmaktadır.
Makedonya Turları'nın en ilgi gören yerlerinden biri olan Üsküp'te özellikle Osmanlı mimarileri ile süslenen sokakları ve yine sokakları süsleyen 412 heykeli ile oldukça fazla ilgi görmektedir.
Üsküp'te Yeme İçme
Tıpkı bizim mutfağımızda olduğu gibi Üsküp mutfağında da oldukça fazla hamur işi görebilmek mümkün. Bu nedenle oraya gidince yemek konusunda yabancılık çekmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Özellikle simit adını verdikleri yumuşak bir sandviç ekmeği arasına konulan tereyağlı Üsküp böreğinin tadına bakınca hayran kalacağınıza eminiz! Şuan içinizden " Ekmek arasına börek mi olur yahu? " dediğinizi duyar gibiyiz ama ön yargıları bir kenara bırakıp bu müthiş lezzetin tadına bir kerecik olsun bakın deriz! Bir diğer çok sevilen ve aynı zamanda meşhur olan yiyeceklerden biri ise Bulgar köklerine ait olan Mekitsa yiyeceği. Hamurun oklava kullanılmadan elle açılarak yağda kızartıldığı, tıpkı bizdeki Pişi'yi andıran bir yiyecek bu. İster sade ister içerisine bir şeyler koyarak tüketebileceğiniz Mekitsa, aynı zamanda oldukça doyurucu. Ve son olarak Balkan topraklarında rastlayacağımız gibi bin bir farklı çeşitle karşımıza çıkan Üsküp börekleri.. Özellikle tatlı kabağından yapılanını bulursanız sakın kaçırmayın!
Üsküp'te Eğlence
Oldukça renkli bir gece hayatına sahip olan şehir, aynı zamanda çok kültürlü yapısı ile de birbirinden farklı eğlence seçenekleri sunmaktadır. Pubların yanı sıra gece kulüplerinin de oldukça yaygın olduğu şehirde eğlence mekanları genellikle Vardar Nehri kıyısına konumlanmış durumdadır. Şehrin en popüler mekanlarından biri olan Havana Club ise, her gece farklı türden müziklere ev sahipliği yapan ve canlı müzikleriyle de epey ünlenmiş bir mekan olarak kesinlikle görülmesi gereken eğlence yerlerinin başında gelmektedir. Bunun dışında ise şehre ünlü DJ'leri getiren ve yine şehrin en renkli mekanlarından biri olan Club Colosseum, Üsküp Şehir Parkı'nda keşfedilmek için sizleri bekliyor! Yani anlayacağınız, gece hayatı ve eğlence denilince
Balkan Turları'nın en çok akla gelen şehirlerinden biri olan Üsküp'te eğlenceye doymak mümkün değil! O halde size şimdiden iyi eğlenceler!
Üsküp'te Ulaşım
Şehirde ulaşım genel olarak otobüsler aracılığı ile sağlanmakta. Tramvay ya da metro bulunmuyor. Önceleri eski otobüslere ev sahipliği yapan şehir son yıllarda daha modern ve çift katlı otobüsler ile hizmet verdiğinden, fiyatların biraz pahalı olabileceğini belirtmekte fayda var. Seyahatinize başlamadan önce dilerseniz biletinizi önceden gişelerden satın alabilirsiniz çünkü otobüse binerken yapacağınız ödemeler normalden biraz daha pahalı olacaktır. Bir diğer ulaşım seçeneği ise şehirde oldukça yaygın kullanılan taksiler. Diğer ülkelere göre taksimetre ücretlerinin oldukça düşük olduğu şehirde ayrıca bisiklet kullanımı da fazlasıyla revaçta olduğundan, tüm şehri bisikletle de gezebilmeniz mümkün.